Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a aprobat, prin Ordinul nr. 135, lansarea competiției Soluții – 2021, în cadrul Subprogramului 2.1 Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare.
Scopul competitiei este de a oferi soluţii sub formă de bun (produs/serviciu/proces de fabricaţie) inovator, ca răspuns la necesitatea identificată în sectorul public (achiziţii publice pentru inovare). Soluţia este dată de către conducatorul consorţiului (organizaţia publică de cercetare) la o problemă ridicată de administraţia publică. Tema se defineşte pe baza unui dialog la nivelul entităţilor publice comanditare. Proiectele se segmentează în faze (explorare, dezvoltare, testare funcţională, fezabilitate, acceptabilitate).
Competițiile organizate în cadrul acestui instrument sunt de tip “top-down” (licitație restrânsă). Acestea se organizează conform HG 1265/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare, cu modificările si completările ulterioare.
În cadrul acestei competiţii sunt propuse 12 teme de cercetare:
- Transformarea unui volum masiv de date și informații geospațiale în intelligence acționabil
- Dezvoltarea si implementarea unei soluții moderne de înlocuire a sistemelor de propulsie la Navele Purtătoare de Rachete ale Forțelor Navale Române
- Simulator complex pentru dezvoltarea, testarea și validarea metodelor și mijloacelor de reacție, specifice forțelor de intervenție, în cazul amenințărilor și riscurilor asimetrice care se produc în zone urbane
- Instrumente automate de detecție a comportamentelor anormale în rețelele de calculatoare
- Identificarea comportamentului neobișnuit al persoanelor în fluxuri video
- Identificarea persoanelor în fluxuri video, folosind biometria siluetei
- Sistem pentru analiza și evaluarea riscurilor din spațiul extraatmosferic (RoSSA)
- Suport pentru sisteme spațiale militare
- Realizarea Centrului Național de Referință în domeniul comunicațiilor cuantice Quantec
Bugetul total al competiţiei este în valoare de 70 de milioane de lei, iar durata de implementare variază între 18 şi 24 de luni.
Termenul limită pentru transmiterea expresiilor de interes şi a declaraţiilor de eligibilitate este 02.07.2021, ora 15:00.
sursa: finantare.ro
Add comment