Start-Up Zone

Fonduri nerambursabile guvernamentale in 2022, din programul de guvernare al PNL si PSD

In domeniul economic, PNL si PSD au stabilit, in programul comun de guvernare, crearea si implementarea urmatoarelor programe cu fonduri nerambursabile pentru firmele din Romania. Aceste programe cu fonduri nerambursabile, vor fi disponibile dupa 1 ianuarie 2022. Programele cu fonduri nerambursabile se vor adresa atat START-UP-urilor, cat si firmelor mai vechi, care au avut activitate.

Pachetul de stimulare economică pentru START-UP-uri – România Tech Nation

  • Programul START-UP România Tech Nation – Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea start-up-urilor, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up.
  • Program Women in tech – Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ.
  • Programul Starter kit – schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.
  • ProgramUL Start-Up pentru studenți – Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar : afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

Pachetul de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”

  • Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare
  • a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării și marketingului.
  • b. Garanții de până la 1 milion de euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.

Pachetul de stimulare economică INNOVATION

  • Schemă de ajutor de stat „INNOVATION” -Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.
  • Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM) -Granturi între 50.000 și 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, pentru software certificat de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).
  • Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale

Pachetul de stimulare economică pentru IMM

  • Programul IMM Prod -Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.
  • Program Rural INVEST – Garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC și FGCR, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic.
  • Programul IMM Prod – Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.
  • Programul Garant Construct – Garanții guvernamentale acordate companiilor din Construcții, prin sistemul bancar, FNGCIMM și FRC, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.
  • Program Start-Up pentru studenți – Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar : afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

Pachetul de stimulare economică pentru companiile mari

Programul „Salvarea firmelor strategice românești”
Criza sanitară și economică vor accentua riscul de faliment al firmelor românești și vor reduce drastic competitivitatea acestora.
Propunere:

  • Instituirea de urgență a unui mecanism de infuzie de capital în firmele românești aflate în dificultate, prin cumpărare de acțiuni de către stat și majorare de capital, cu obligația înstrăinării acțiunilor după o perioadă (5 ani), cu dreptul de preempțiune a celorlalți acționari;
  • Pregătirea documentației, inclusiv a legislației pentru înființarea unui fond suveran de investiții și salvgardare, al cărui capital să fie constituit exclusiv prin alocări de la bugetul de stat.

Program pentru Dezvoltarea lanțurilor de producție locale

  • Schema de ajutor de stat cu un punctaj prioritar pentru acoperirea segmentelor lipsă din lanțul de producție; substituirea importurilor de bunuri intermediare; angrenarea de companii locale; crearea/menținerea locurilor de muncă. Domenii prioritare: activitate de producție în industria de medicamente și de echipamente medicale ; chimică; petrochimică; alimentară; de tractoare; mașini, unelte și utilaje agricole; îngrășăminte; construcția de nave; piese auto; IT; energie.

Program de industrializare pe bază de licență

  • Fond de investiții care va contribui total sau parțial la cumpărarea de licențe de către fabricile autohtone, urmând să returneze anual un procent din încasări pentru utilizarea licențelor. Domeniile prioritare: sectoarele de producție cu intensitate tehnologică medie și înaltă + sectoarele “verzi” (green) – tranziția către o producție prietenoasă cu mediul.

Program pentru incubatoare și parcuri industriale

  • Construirea / funcționalizarea a câte minimum un parc industrial / tehnologic pentru fiecare județ, cu implicarea autorităților locale pentru asigurarea utilităților și infrastructurii. Cel puțin unul pentru start- up-uri în fiecare județ. Creșterea numărului de firme în centrele universitare în conlucrare cu parteneri locali.

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25178341-planul-pentru-economie-propus-psd-acceptat-pnl-lista-masurilor-care-urma-fie-incluse-planul-guvernare.htm

Va reamintim ca dupa 1 ianuarie 2022, vor fi disponibile si fonduri europene, provenite din  Planul de redresare și reziliență al României (PNRR). Romania va primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EURO. Mai multe detalii despre aceste programe cu fonduri nerambursabile, gasiti aici: https://startupzone.ro/2021/11/17/fonduri-europene-prin-pnrr-in-2022-pentru-firme/

Redactia

1 comment