Start-Up Zone

START UP NATION: Cum alegi firma de consultanta?

In contextul in care Ministrul Antreprenoriatului si Turismului a anuntat viitoarea lansare a programului START-UP NATION in aprilie 2022, va prezentam criteriile dupa care sa alegeti o firma de consultanta. Mai multe informatii esentiale despre lansarea acestui program, gasiti aici: https://startupzone.ro/2022/02/11/start-up-nation-2022-informatii-esentiale-pentru-antreprenori/

  1. Cereti-le un portofoliu cu proiecte aprobate in cadrul programului START-UP NATION. In primul rand conteaza experienta si proiectele aprobate pe care firma de consultanta le-a avut la celelalte 2 editii ale programului START-UP NATION. Toate firmele de consultanta se lauda cu succesul lor. Daca firma de consultanta gasita NU va poate oferi acest portofoliu, sunt sanse mari ca acesta sa nu existe, iar firma respectiva sa fie vreo firma fantoma.
  2. Verificati portofoliul cu proiectele aprobate. Datele tuturor firmelor sunt publice, pot fi gasite pe internet. Sunati 2-3 firme din lista, discutati cu reprezentantii acestora si verificati daca firma respectiva chiar a castigat o finantare sau nu.
  3. Verificati activitatea firmei si a consultantilor. Verificati daca au avut aparitii in presa, daca au publicat articole de specialitate sau carti de specialitate etc. E de preferat sa lucrati cu o echipa de experti activi in domeniu si bine pregatiti.
  4. Solicitati o intalnire si mergeti la biroul/sediul firmei de consultanta. O firma de consultanta de succes, se cunoaste si dupa sediul/ biroul pe care il are, sau dupa consultantul care va intampina. Daca va treziti la o intalnire intr-un spatiu dubios, intr-o garsoniera sau intr-un apartament de la etajul 10, e clar ca firma respectiva nu e ceea ce cautati.
  5. Verificati daca firma are orice fel de certificari internationale, privind calitatea serviciilor sau proceselor de management.
  6. Verificati daca firma de consultanta are experienta pe mai multe programe sau daca are experienta internationala, daca are birouri deschise si in alte tari. Acest lucru denota profesionalism si experienta.
  7. Verificati imaginea si pregatirea academica si profesionala a actionarilor /fondatorilor firmei de consultanta. In acest domeniu, consultantii trebuie sa aiba o inalta pregatire profesionala.

In general, tarifele totale firmelor de consultanta pentru START-UP NATION, pentru scrierea, depunerea si implementarea proiectelor sunt intre 9% si 10% din valoarea finantarii.
Firmele de consultanta percep un avans initial cuprins intre 3.000 lei – 4.000 lei, urmat de un comision de succes (care este perceput daor in cazul aprobarii proiectului), urmata de alta suma pentru implementarea proiectului, ce este cuprinsa intre 5.000 lei – 6.000 lei. Conform procedurii, implementarea proiectului dureaza 12 luni.

Mai multe detalii despre tarifele firmelor de consultanta, gasiti aici: https://startupzone.ro/2022/02/11/start-up-nation-2022-de-ce-sa-alegeti-o-firma-de-consultanta-si-tarifele-practicate-pe-piata/

Redactia

Add comment