Start-Up Zone

START UP NATION 2022: Informatii esentiale pentru antreprenori

Ministrul Antreprenorialului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anuntat ca intentioneaza sa lanseze programul START-UP NATION, editia a III-a in aprilie 2022. Mai multe detalii, AICI: https://startupzone.ro/2022/01/29/ministru-in-aprilie-2022-demaram-start-up-nation-3/
Ulterior, in data de 10.02.2021, acelasi ministru a anuntat la Iasi, in cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, prin Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Iași, faptul ca se lucreaza pentru demararea programului START-UP NATION, iar ministerul are in vedere si lansarea altor programe pentru firme mai vechi, cu activitate.

In Legea Bugetului de stat pentru anul 2022 (Legea nr.317/2021), publicata in Monitorul Oficial, a fost prevazut bugetul pentru programul START-UP NATION ce va fi derulat in 2022. Detalii, gasiti AICI.

Legea nr. 218 din 29 octombrie 2020, care a modificat OUG nr.10/2017, ce reglementeaza programul START-UP NATION este in vigoare si in acest moment. In aceasta lege, este cuprinsa atat, procedura programului, cat si grila de punctaj dupa care vor fi evaluati aplicantii.
Mai multe detalii despre istoricul programului START-UP NATION, procedura si grila de punctaj, gasiti aici: https://startupzone.ro/2022/02/11/start-up-nation-2017-2022-istoric-si-situatie-juridica/

Ministrul Antreprenorialului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anuntat ca va fi pastrata aceeasi valoare a finantarii nerambursabile (200.000 lei), iar fondurile vor fi disponibile pentru 10.000 de firme. De altfel, au in vedere suplimentarea bugetului alocat prin Legea Bugetului de Stat, pentru programul START-UP NATION  in 2022.

Avand in vedere faptul ca timpul pana la lansarea programului este scurt, va prezentam principalele operatiuni ce trebuie sa fie efectuate de catre un antreprenor, inainte de aplicare:

  1. Studiati piata si alegeti un domeniu de activitate.
  2. Verificati ce sanse ar avea activitatea dumneavoastra sa obtina finantarea. Spre exemplu, daca va veti alege un domeniu precum: productia de bauturi alcoolice, tutun, samd, veti constata ca nu sunteti eligibili. De altfel, daca va veti alege ca domeniu de activitate comertul de orice fel, veti constata ca aveti sanse mici sa obtineti finantarea.

La ultimele 2 editii ale programului START-UP NATION, proiectele care au obtinut finantarea au fost in domenii precum: productie, IT, industrii creative si servicii.

Cel mai bine insa, ar fi sa va alegeti din timp o firma de consultanta cu care sa lucrati, pentru a va pregati din timp. Va recomandam sa lucrati cu firme de consultanta care au avut experienta si mai multe proiecte aprobate la primele 2 editii ale programului START-UP NATION.

3. Dupa ce v-ati ales domeniul de activitate, e timpul sa va faceti o lista de achizitii (echipamente, servicii, salarii, chirie etc). Aici e bine din nou, sa lucrati cu o firma de consultanta cu experienta, sa evitati situatii in care treceti in proiect achizitii neeligibile si apoi pierdeti banii respectivi. In momentul in care va faceti lista de achizitii, e bine sa studiati si piata, sa cautati pe mai mutle site-uri preturile sau sa cereti oferte de la furnizor.

Grija mare in alegerea furnizorului de echipamente. La primele 2 editii ale programului START-UP NATION, multi beneficiari au cautat cel mai mic pret, punand siguranta pe locul 2, au lucrat cu firme fantoma din Romania sau din afara si ulterior s-au trezit ca dupa incasarea banilor, furnizorii de echipamente au disparut.

4. Dupa deschiderea aplicatiilor, e timpul sa va depuneti planurile de afaceri si documentatia aferenta. Mult succes!

De altfel, va recomandam sa colaborati cu o firma de consultanta, inca de la inceputul oricarui demers, pentru a aplica in cadrul programului START-UP NATION.

De ce sa va alegeti o firma de consultanta pentru a aplica la START-UP NATION si ce tarife au consultantii?
Gasiti raspunsul aici: https://startupzone.ro/2022/02/11/start-up-nation-2022-de-ce-sa-alegeti-o-firma-de-consultanta-si-tarifele-practicate-pe-piata

Redactia

3 comments