Start-Up Zone

START-UP NATION 2022: De ce sa alegeti o firma de consultanta si tarifele practicate pe piata

In contextul in care Ministrul Antreprenoriatului si Turismului a anuntat viitoarea lansare a programului START-UP NATION in aprilie 2022, va prezentam motivele pentru care e recomandat sa alegeti sa colaborati cu o firma de consultanta, pentru scrierea, depunerea si implementarea proiectului dumneavoastra.

De ce sa alegeti o firma de consultanta pentru START-UP NATION si ce tarife au consultantii?

  1. In primul rand, o firma de consultanta e formata din profesionisti in acest domeniu de activitate, care doar cu asta se ocupa. Sunt conectati la cele mai noi informatii cu privire la programele cu finantare nerambursabila, au sute de experiente cu astfel de proiecte, stiu din practica multe tips & trips.
  2. Procedura de aplicare si apoi implementare este greoaie, complicata si trebuie sa fii atent, concomitent, la foarte mutle detalii si chichite. Ai scapat din vedere un mic detaliu? Ai sanse mari, sa iti fie respinsa finantarea.
  3. In fiecare domeniu de activitate sunt anumiti specialisti. La fel cum te duci la doctor cand ai o problema medicala, la avocat cand ai o problema juridicaa sau la frizer atunci cand vrei sa te tunzi, la fel e recomandat sa mergi la o firma de consultanta atunci cand vrei sa obtii fonduri nerambursabile. Mai bine folosesti timpul tau pentru a iti dezvolta viitoarea afacere si scapi de tot stresul si birocratia generate de tot procesul de aplicare.
  4. E  parca mai bine sa iti scrie proiectul un specialist, care a scris sute de proiecte ce au fost ulterior aprobate si nu sa il scrii tu singur, care probabil esti la primul proiect. Orice mic detaliu, la care nu esti atent, poate conduce la respingerea proiectului. Marturie stau mii de astfel de exemple.
  5. Firmele de consultanta ce au sute de proiecte aprobate in portofoliu, au o experienta indelungata in relatia cu reprezentantii ministerului si agentiilor teritoriale. Stiu sa va ofere cele mai bune sfaturi, astfel incat sa treceti cu succes de faza de aplicare, implementare sau raportare. Daca e prima oara cand aplicati, veti sti cum sa abordati relatia cu ministerul sau agentia teritoriala? Veti sti cum sa treceti cu bine de vizitele pe teren/controale? Orice mic detaliu pe care il scapati, poate duce la respingerea finantarii/decontului.
  6. Spre exemplu, in anul 2021, in cadrul unui program guvernamental, denumit Masura 1 – Microgranturi, au primit finantarea 17.374 de beneficiari. Pentru ca o parte dintre ei nu au lucrat cu firme de consultanta si au pierdut din vedere faptul ca trebuia sa depuna un simplu raport, intr-un anumit termen, 4,558 dintre ei au trebuit sa returneze finantarea primita. Depunerea acelui raport era o conditie obligatorie.
  7. Cea mai mare parte a onorariilor firmelor de consultanta se deconteaza oricum din proiect si sunt undeva in jurul a 9-10% din valoarea finantarii.

Ce tarife au consultantii pentru START-UP NATION?

Tarifele firmelor de consultanta difera in functie de experienta, prestigiu, numar de clienti. O firma mica de consultanta, cu experienta putina in domeniu, ce are un numar mic de recomandari/clienti, va avea intotdeauna un pret mai mic fata de celelalte firme, pentru simplul motiv ca pretul este principalul criteriu pe care se bazeaza in atragerea clientilor.

Stiti vorba aceea: Dai un ban, dar stii ca face?

Noi va recomandam sa alegeti firme reputate, cu experienta in domeniu si portofoliu vast, chiar daca veti plati putin mai mult. Va permiteti sa platiti mai putin, dar sa pierdeti finantarea, pe una unor nepriceputi?

In general, tarifele totale firmelor de consultanta pentru START-UP NATION, pentru scrierea, depunerea si implementarea proiectelor sunt intre 9% si 10% din valoarea finantarii.
Firmele de consultanta percep un avans initial cuprins intre 3.000 lei – 4.000 lei, urmat de un comision de succes (care este perceput daor in cazul aprobarii proiectului), urmata de alta suma pentru implementarea proiectului, ce este cuprinsa intre 5.000 lei – 6.000 lei. Conform procedurii, implementarea proiectului dureaza 12 luni.

De ce e bine sa semnati din timp, cu o firma de consultanta?

Este stiut faptul ca daca nu semnati din timp un contract cu o firma de consultanta pentru scrierea si depunerea proiectului si lasati totul pe ultima suta de metri, o data cu apropierea momentului depunerii proiectelor pretul acestora va creste si daca firma de consultanta a contractat pana atunci prea multi clienti, va puteti trezi ca nu mai au timp sa va scrie si sa va depuna proiectul.

De aceea e bine sa va pregatiti din timp si sa oferiti consultantilor timpul de care au nevoie, pentru a scrie corespunzator si ulterior depune, proiectul dumneavoastra.

Alte informatii esentiale referitoare la programul START-UP NATION, gasiti aici: https://startupzone.ro/2022/02/11/start-up-nation-2022-informatii-esentiale-pentru-antreprenori/

Redactia

1 comment