Start-Up Zone

Zeci de mii de legumicultori RISCĂ să NU primească ajutorul de 4.000 EURO

Zeci de mii de legumicultori ar putea ajunge în imposibilitatea de a primi ajutorul de minimis dedicat producției de legume în spații protejate în anul 2022, din cauza condițiilor impuse care sunt prea dure. Într-un comunicat de presă remis AGRO TV, Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt atrage atenția asupra câtorva probleme regăsite în draftul de hotărâre pentru aprobarea acestui program.

”Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii în spații protejate precum și perioada maximă de recoltare prezentată în draft (10 iunie) sunt imposibil de atins de către potențialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spații protejate regăsită și în Tratatul de legumicultură cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638, epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din  martie până în aprilie (perioadă în care, conform draftului, beneficiarii sprijinului ar trebui să comercializeze), iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai pentru tomatele extra-timpurii, iar pentru cele timpurii începând cu luna iunie și până în luna august. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura după minim 60-75 zile de la plantare.

În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultați atât tratatul de legumicultură cât și alte lucrări de specialitate, instituții de învățământ de profil precum, și specialiștii stațiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZĂU și SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc.).

Pentru buna desfășurare a programului și pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri  vă propunem  ca pentru ciclul 1 producția de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp și  perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis. Totodată considerăm  că fermierii  trebuie să fie stimulați  pentru aplica corect  tehnologia de cultura a tomatelor și nu trebuie să fie constrânși pentru a aplica diverse metode de maturare și coacere forțată a fructelor. Toate aceste argumente susțin o producție sănătoasă, gustoasă  și de calitate superioară pentru hrana consumatorului român”, se arată în adresa transmisă de SPA Olt către Ministerul Agriculturii.

În același timp, legumicultorii mai cer efectuarea unui singur control pe teren, realizat cu minim 15 zile înainte de recoltare, spre deosebire de cele două controale prevăzute în draft. Mai mult, fermierii cer și un buget mai mare pentru această schemă de sprijin.

”Am observat că bugetul alocat acestui sprijin este de numai 45 milioane euro. Având în vedere că  un singur  beneficiar poate primi 4.000 euro pe ambele cicluri de producție, la un calcul sumar putem observa că doar un număr de aproximativ 11.250 beneficiari vor intra la plată.

Din experiența anilor precedenți putem observa că numărul beneficiarilor a crescut constant , doar în anul 2020 am avut peste 20.000 beneficiari  iar în anul 2021 au intrat la plată în jur de 15.000 beneficiari. După aproximările noastre anul acesta vom avea înscriși în program un număr de 20.000-25.000 de solicitanți. În acest context cerem majorarea plafonului cu cel puțin 35 milioane euro și garantarea sumei de 4.000 euro/beneficiar eligibil”, mai transmite SPA Olt.

Legumicultorii mai propun și introducerea în ciclul I de producție a următoarelor legume, pe lângă tomate:

  • ardei gras, kapia, gogoșar și iute 1600 kg/1000 mp
  • castraveți, 3000 kg /1000 mp
  • vinete, 2000 kg /1000 mp
  • fasole urcătoare, 1000 kg/1000 mp

”Pentru ceapă verde și salată vă reamintim că acestea se comercializează atât în piețele agroalimentare, cât și către piețele de en gros și retail la legătură/bucată, și nu la kg, cum se specifică în draft, punând în imposibilitate atât evaluatorii DAJ în determinarea cantităților comercializate cât și fermierii să factureze sau să emită file din carnetul de comercializare. Propunem transformarea kg în bucăți/legături astfel:

  • Ceapă verde 4000 legături a 3-5 fire/1000 mp
  • Salată 3000 buc/1000 mp”, mai propune SPA Olt.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment