Start-Up Zone

Antreprenorii români sunt revoltați de felul în care Ministerul Economiei a gestionat Măsura a 3a. Claudiu Năsui:”Măsura 3 va fi reluată de îndată ce avem finanțare pentru ea”

Măsura a 3a pare că nu mai există pentru Ministerul Economiei, având în vedere că au trecut mai mult de patru luni de când s-au finalizat înscrierile în program, nu au fost analizate nici până acum proiectele depuse, iar banii alocați pentru Măsura a 3a vor fi mutați pe Măsura a 2a.

Mai mult, Măsura a 3a va fi lichidată în totalitate pentru a acoperi plățile beneficiarilor care au aplicat la Măsura a 2a, în lipsa unui buget unitar și complet pentru Măsura a 2a. Prin umare, antreprenorii care au aplicat la Măsura a 3a Granturi pentru Investiții nu au primit până acum și nici nu vor primi în continuare nimic, până când aceștia nu aplică din nou, sub alte condiții de eligibilitate, cu alte proiecte de afaceri.

Mediul antreprenorial din România este de-a dreptul revoltat de lipsa de profesionalism și implicare prin care s-a caracterizat implementarea Măsurii a 3a Granturi pentru Investiții, având în vedere că firmele care au aplicat la această măsură nu vor primi nimic din partea liniei de finanțare.

Încă din momentul în care s-a finalizat perioada de înscriere la Măsura a 3a, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a sabotat implementarea grantului, având în vedere că, în afară de suspiciuni de fraudă detectate, nu s-a mai făcut niciun efort nici pentru implementarea acesteia, nici pentru reluarea de urgență a acesteia.

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a declarat în ianuarie faptul că lucrează, alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la asigurarea finanțării Măsurii 3, Granturile pentru investiții, „căutând bani europeni”, care nu au mai fost găsiți niciodată.

Patru luni mai târziu, în mai, încă se caută “banii europeni” pentru finanțarea Măsurii a 3a Granturi pentru Investiții, care vor veni, cel mai probabil din REACT-EU, în viitorul îndepărtat. După eșecul Măsurii a 3a, mulți antreprenori nu vor mai aplica atunci când va fi reluat programul, mai ales că nu se știe exact când se vor primi banii pentru viitoarea sesiune.

„Schimbările preconizate urmăresc anularea in forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. De asemenea, Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT – EU. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii 3, care va fi anulată, nu vor fi restricțonați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi” 

– prevede nota de fundamentare a propunerii de OUG de la Ministerul Investiților și Proiectelor Europene (MIPE).

De asemenea, proiectul de OUG în sine prevede modificarea OUG 130/2020 astfel:

„Bugetele pentru formele de sprijin sub formă de granturi prevăzute la art. 1 alin. (2) sunt indicative și se pot reloca între tipurile de măsuri în funcție de nevoile IMM-urilor și în condițiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanță de urgență, în limita alocărilor cu această destinație din POC, facilitatea de finanțare REACT-EU sau alte fonduri externe nerambursabile, cu aplicarea prevederilor art. 30”

Fosta guvernare Orban mai făcuse o modificare la OUG 130, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2020. În legătură cu sprijinul din fonduri nerambursabile pentru Măsura 2 – Capital de lucru, atunci s-a stabilit că pentru aplicaţiile de finanţare depuse până la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile şi 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari.

În aceste condiții, dispoziția legală, nesusceptibilă de interpretare, obligă la aplicarea sa în forma notificată și autorizată de Comisia Europeana, respectiv la alocarea de fonduri pentru toți beneficiarii eligibili ale căror aplicații au fost depuse in interiorul termenului de decădere – spune acum cei de la MIPE.

Măsura 3- granturi de investiții de 50.000-200.000 euro- este blocată în acest moment de către ministrul Claudiu Năsui, care a făcut plângere penală la Direcția Națională Anticorupție. La aceste finanțări s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Oamenii au cheltuit sume importante cu servicii de consultanță pentru aceste proiecte, iar acum se văd în situația de a fi puși să depună din nou proiecte, modificate, din moment ce Ministerul Economiei ar vrea să schimbe Măsura 3.

Ministrul Economiei a precizat, recent, că vrea să reia Măsura 3 de la zero, dar are nevoie ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să programeze facilitatea React EU în România. Inițial Măsura 3 era finanțată din Programul Operațional Comeptitivitate (POC) 2014-2020, dar acum Ministerul Economiei vrea să ia bani dintr-o altă sursă de fonduri UE, facilitatea React EU.

Măsura 3 va fi reluată de îndată ce avem finanțare pentru ea. Pentru procesul deja început, suspiciunile de fraudă au fost confirmate și de DNA care a început deja urmărirea penală in rem. Acum așteptăm programarea React EU pentru a semna contractul cu ministerul fondurilor europene prin care ea să poată fi finanțată

– a declarat pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Inițial, Măsura 3- Granturi pentru investiții în activități productive – a avut alocat un buget total de 550 milioane euro, din care 415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor. Partea de fonduri UE era asigurată din Programul Operațional Competitivitate.

Redactia

Add comment