Start-Up Zone

Mecanismul de redresare și reziliență a fost aprobat oficial de Parlamentul European. Ce sumă primește România

Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) a fost aprobat oficial de către Parlamentul European pentru a oferi ajutor țărilor membre ale Uniunii Europene, printre care și România, în scopul redresării efectelot pandemiei de COVID-19. Mecanismul de redresare și reziliență este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, care are o valoare totală de 750 de miliarde EUR.

Regulamentul referitor la obiectivele, finanțarea și normele de accesare ale Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri. Mai departe, regulamentul trebuie aprobat oficial de către Consiliul UE și publicat în Jurnalul Oficial al UE, pentru a intra în vigoare.

Prin Mecanismul de redresare și reziliență, Uniunea Europeană va aloca României fonduri de de 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă.

În această anvelopă bugetară trebuiau să intre și aproximativ 30,4 miliarde de euro pentru IMM-uri, potrivit draftului de Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) lansat de fosta guvernare Orban, dar rediscutat de actuala Guvernare Cîțu în plan intern și la Comisia Europeană.

Planul actual însumează 33 de componente grupate în șase piloni distincți, conform Regulamentului UE. Ulterior, urmează negocierea cu Comisia Europeană pe fiecare componentă în parte: „Acest proces va duce la scăderi sau creșteri de alocări și trebuie să avem o marjă de negociere”, precizează ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Având în vedere că suma este mai mică decât cea propusă inițial, ar fi de apreciat dacă Guvernul ar reuși să nu mai scadă alocările, deja mai mici decât maximul care putea fi primit.

Diana Spătaru

Add comment