Start-Up Zone

Ministrul Economiei vrea să anuleze Măsura 3: Nu s-a rezolvat nimic nici cu blocarea Măsurii 2, zeci de mii de firme se afla in pragul falimentului

Măsura a 3a se poate relua de la zero, conform declarației de luni a Ministrului Economiei, într-un interviu acordat Economedia. Dacă Măsura 3 se va relua de la zero, atunci toate eforturile depuse de firme pentru înscrierea în program au fost inutile, iar cei deja înscriși vor fi nevoiți să se înscrie din nou, pierzând încă odată timp prețios și primind banii mult mai greu. După ce i-a denunțat la DNA ca fiind suspecți de frauda, Ministrul Economiei a venit cu o soluție dezastruoasă, care va aduce tot mai multe firme în impas, în lipsa finanțărilor promise.

După ce Măsura a 3a a fost gândită prost, cei care suferă de pe urma ei nu sunt cei care au gândit-o, ci beneficiarii, adică IMM-urile care au nevoie din ce în ce mai mare de fonduri pentru a supraviețui situației pandemiei. Ministrul vrea ca măsura să repornească luna aceasta, urmând să fie extinse codurile CAEN care pot aplica, fără posibilitatea solicitării finanțării pentru imobiliare. În loc să respingă achizițiile imobiliare din proiecte, Năsui vrea să repornească întru-totul programul, lăsând firmele să aștepte și mai mult finanțările de care au nevoie cu disperare.

În prezent, lucrurile nu stau mai bine nici la Măsura a 2a Capital de Lucru, aceasta fiind, de asemenea, blocată. Ministerul Economiei a promis încă odată acțiuni, însă acestea au rămas și de această dată doar la nivel de promisiuni, în lipsa unor fapte concrete. Ținând cont de datele făcute publice pe 5 martie, dintr-un număr de 22.226 de solicitări transmise, 3.047 au fost plătite, 16.692 au fost admise iar 2.740 sunt încă neprocesate.

Blocarea Măsurii 3 nu a ajutat cu nimic situația, însă este cu totul catastrofal ca după perioada în care măsura a fost blocată și a lăsat firmele în așteptare să fie reluată de la zero. Ministrul Economiei pare că vrea să câștige timp în care firmele să nu fie plătite în continuare pentru că dacă era urmărită blocarea programului, trebuia să fie făcută încă de la început. Măsura a 3a a fost doar blocată ca să fie reluată, iar evaluările nu par că vor fi realizate în anul 2021 la cum se prezintă inițiativa de a distribui banii către firmele câștigătoare.

Este de-a dreptul catastrofal modul în care Claudiu Năsui a gestionat Măsura a 3a de când a preluat-o de la fostul ministru, Virgil Popescu. Tot ce a făcut Năsui de când a preluat măsura a fost să blocheze și să reia eforturile depuse de firme până acum. Firmele vor să primească finanțare pentru activitățile de care au nevoie, nu să fie nevoiți să se înscrie de mai multe ori și să aștepte ani până primesc finanțările promise.

Această situație a fost anunțată de Ministrul Economiei după ce, în urmă cu câteva zile, programul Start-up Nation a fost anulat cu totul în anul 2021. Dacă programele pentru IMM-uri nu sunt reluate și gândite corespunzător, firmele sunt lăsate să moară în contextul pandemiei. Economia nu poate crește decât dacă există IMM-uri care să creeze locuri de muncă și oportunități, iar Năsui nu pare interesat de nicio formă de ajutor real pentru acestea.

Năsui a declarat că Măsura 3 se poate relua de la zero, cei deja înscriși fiind nevoiți să aplice din nou dacă vor să beneficieze de granturi pentru investiții. Ministrul vrea ca măsura să repornească luna aceasta, urmând să fie extinse codurile CAEN care pot aplica, fără posibilitatea solicitării finanțării pentru imobiliare. Năsui a precizat că vor fi schimbate și criteriile de departajare „subiective”, precum nivelul cofinanțării, cu unele de tipul numărului de salariați.

Claudiu Năsui: “Măsura 3 este un program care era deja antamat când am venit în minister, iar scopul este continuitatea să ducem la bun sfârșit tot ce e început. Am ales cu Măsura 3 să fim foarte transparenți, am publicat și listele, iar acolo se constată, prin simpla consultare de către oricine a listelor în Excel, că a fost o creștere enormă în ultimele zile de înscrieri și avem o mare parte de firme care s-au înscris cu procente de cofinanțare foarte aproape de ultima limită a confinanțării. Unii au pus cofinanțări ridicol de mari, unii ridicol de mici, dar sunt mulți care au venit exact în ultima secundă cu exact cofinanțările care trebuie. Lucrul acesta, combinat cu faptul că știm că a existat un acces la date, pe care l-am întrerupt imediat ce am aflat, a trezit niște suspiciuni. Corpul de control nu a finalizat încă procesul controlului. Din lucrurile pe care le-am observat, am făcut și o plângere la DNA, in rem.”

În momentul acesta discutăm în coaliție reluarea acestei M3, să fie făcută pe baze corecte, fără proiecte imobiliare, lucru care era altă problemă a Măsurii 3 și, mai ales, extinzând codurile CAEN eligibile la cele din legea 220” – a completat Năsui

Interviul a fost preluat de pe site-ul Economedia.

Elena Deacu: De ce nu ați oprit proiectul?

Claudiu Năsui: A fost minima măsură de precauție când am aflat, să le oprim, și apoi evident dacă nu vezi o problemă nu încerci să o rezolvi. Apoi când am văzut că totuși este o problemă și 1.100 de firme din cele aproximativ 3.500 au aplicat în ultimele 48 de ore cu coeficiente de până în 3% deasupra limitei de cofinanțare. Evident că marea majoritate a acestor firme sunt probabil antreprenori onești care au aplicat și întâmplarea face că au picat acolo. Dar suspiciunea există și nu este normal să o lăsăm să planeze, mai ales că este vorba de banii statului, dar și de bani europeni, care tot bani publici sunt.”

Elena Deacu: Cine sunt toți cei care au avut acces în sistem?

Claudiu Năsui: “Sunt și bănci, sunt și extern, sunt și în minister, și în agenții, este o gamă destul de largă de oameni.

Noi dacă refacem call-ul, lucru pe care îl discutăm, trag să eliminăm criterii de genul acesta. O să mergem pe criterii de departajare mult mai puțin subiective, la nivelul aplicării. Nivelul cofinanțării este un lucru pe care îl poți manipula la nivelul aplicării, în schimb lucruri de tipul numărului de salariați sau alte variabile pe anii anteriori nu prea mai poți să modifici așa ușor. O să încerc să modificăm astfel încât nici măcar să nu mai existe un criteriu de genul acesta care să fie manipulabil.”

Elena Deacu: Când repornește Măsura 3?

Claudiu Năsui: “Deocamdată sunt discuții la nivelul coaliției, sper eu cât mai repede să avem o decizie clară.”

Elena Deacu: Luna aceasta?

Claudiu Năsui: “Sper că da!”

Elena Deacu: Reluați complet de la zero? Ce se întâmplă cu cei deja înscriși?

Claudiu Năsui: “Cei deja înscriși pot să reaplice la noul call, dacă alegem să facem lucrurile în felul acesta, iar dacă au reușit să fie eligibili prima oară, vor fi și acum.”

Elena Deacu: Deci cei care au aplicat deja nu vor primi banii automat, trebuie să aplice din nou.

Claudiu Năsui: “Dacă luăm decizia să facem lucrurile în sensul acesta, da.”

Elena Deacu: În prezent, au existat multe companii care au cerut mai mulți bani decât propria cifră de afaceri. Veți mai permite acest lucru?

Claudiu Năsui: “O să aplicăm legea 220, care extinde CAEN-urile.”

Elena Deacu: Lege care trebuia aplicată de prima dată, dar a fost aplicată Ordonanța…

Claudiu Năsui: “Exact. Aici a fost un labirint legislativ, au fost mai multe ordonanțe și o ultimă ordonanță care scurtcircuita, evita cumva amendamentele votate în Parlament. Acum o să putem aplica efectiv legea.

Sunt mai multe modificări pe care o să le facem, învățând din experiență, inclusiv partea de imobiliare, lucru pe care l-am cerut în coaliție, să nu mai fie eligibile.”

Elena Deacu: Deci fără spații de producție.

Claudiu Năsui: “Fără spații de producție și comerciale. Adică dacă îți iei un apartament la mare și spui că vrei să faci chibrituri în el, îmi pare rău, nu poate să fie eligibil pe fonduri europene.”

Elena Deacu: Compania Metroul SA, acționară împreună cu dumneavoastră la o altă companie a familiei a aplicat pentru granturile acestea. Ați acuzat, într-un mesaj pe Facebook, „atacuri” ale „mafiei din sistem”. La cine vă referiți?

Claudiu Năsui: “Mafia din sistem este mai largă, acesta este doar unul dintre atacuri. Firma aceasta este acționar 0,06% și este total neeligibilă. E la peste 2.000 de poziții sub ultima poziție eligibilă. Vorbim despre un lucru care a fost folosit mai ales de către cei care sunt supărați de prezența mea în minister. Sunt multe persoane care sunt supărate, mai ales oameni care își luau mulți bani de la statul român. Am făcut publice toate contractele cu statul din minister. Am închis robineți de bani care se duceau pentru niște găști foarte restrânse și lucrul acesta nu are cum să nu creeze animozități.”

Elena Deacu: Pe Măsurile 1 și 2, cea mai recentă situație arăta că pe Măsura 1 sunt peste 2.000 de companii cărora le-a fost admis dosarul însă nu au primit banii, iar pe Măsura 2 situația e mult mai gravă, fiind plătite doar 3.068 de companii din cele peste 16.700 admise. Doar 21 de firme au fost plătite în ultima săptămână și există totodată 2.740 solicitări neprocesate. Ce se întâmplă cu acestea?

Claudiu Năsui: “Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut în minister a fost să grăbesc procesarea acestor dosare, în ajunul Crăciunului, când am început mandatul, ritmul de procesare era de vreo 90 de evaluări pe zi și am reușit să creștem la vreo 845 pe zi.

Problema cu plățile e că nu am avut buget, așa că a trebui să facem plăți în limita 1/12 din limita bugetului anului anterior, ceea ce este o sumă foarte mică. Aproape un sfert din banii pentru tot proiectul a fost alocat pentru 2020, plătit mai ales în ultimele luni ale anului, atunci trebuia să mergem pe 1/12 din banii aceia care erau oricum puțini, deci de aceea am avut limitarea aceasta. Acum că a trecut legea bugetului, putem să dăm drumul mai repede la plăți. Dar și acum este un proces, pentru că așa sunt lucrurile la stat. Banii sunt în Trezorerie, vin la minister, apoi se duc la agenții, în bănci și din bănci la beneficiar. Acum procesul acesta este început, deci o să dăm drumul mult mai repede la bani.”

Elena Deacu: Spuneați recent că deblocați doar 150 milioane euro și restul de 500 milioane euro nu îi aveți încă.

Claudiu Năsui: “Deblocăm 150 milioane de euro, o sumă însemnată, și vrem să facem ceva ca să luăm și mai mulți bani. Se merge pe două programe europene: POC și React-EU. Și ca să nu trebuiască să facem acum toată aplicația la React-EU, voiam să facem modificare ca să luăm banii tot din POC, deci e o chestie de facilitare și grăbire a plății banilor.”

Elena Deacu: Aveți așadar încă vreo 3 miliarde să plătiți toate solicitările admise?

Claudiu Năsui: “Avem un buget foarte mare și care acoperă cel puțin până la rectificare toate nevoile noastre, prin legea bugetului.”

Elena Deacu: Deci cât mai trebuie să mai aștepte companiile ca să își primească banii, că poate dau faliment înainte?

Claudiu Năsui: “Din păcate legea bugetului a venit foarte târziu, nu vă pot da un termen, dar este una din cele trei priorități de când am venit în minister, au fost plățile pentru Măsurile 1, 2 și 3, HoReCa și reorganizarea ministerului.”

La Măsurile 1 și 2, ministrul Economiei a spus că plățile au început să fie deblocate, din momentul în care a fost adoptată legea bugetului, iar suma acoperă nevoile „cel puțin până la rectificare”.

La Măsura 3, Ministerul Economiei acordă granturi pentru investiții în valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 euro fiecare. Bugetul total este de 550 milioane de euro, din care 478,25 milioane euro ajutor nerambursabil, iar restul cofinanțare asigurată de beneficiarul final. Premierul a trimis corpul de control, iar ministrul Economiei a făcut o sesizare la DNA, în privința Măsurii 3, după suspiciuni de fraudă și acces în sistem, în contextul în care unele firme au depus proiecte în ultimele două zile, aproape ghicind procentul de cofinanțare potrivit pentru a se califica. Claudiu Năsui anunțase în 11 februarie, într-o postare pe Facebook, că există persoane care ar fi divulgat informații-cheie din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile. Mai mult, el a confirmat investigațiile de presă care au arătat că mare parte din fondurile acordate pentru investiții în criză au finanțat de fapt achiziții imobiliare.

Redactia

Add comment