Start-Up Zone

România primește doar 29,2 miliarde de euro, în loc de suma promisă de Guvern de 30,5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență

România va primi pentru Planul Național de Redresare și Reziliență doar 29,2 miliarde de euro, în loc de 30,5 miliarde de euro anunțate inițial de Guvern și de președintele Klaus Iohannis. Avand în vedere că România putea primi cu 1,3 miliarde de euro mai mult, Guvernul nu a putut să obțină suma propusă inițial și nu a fost capabil să își susțină negocierile pentru un buget mai mare, promițând din nou că se vor obține mai mulți bani decât s-au obținut de fapt.

România va primi 29,2 miliarde de euro, potrivit documentului prezentat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghina, în fața Comisiei de Afaceri Europene din Parlament. Potrivit ministrului, 11% din acești bani vor merge pentru educație, 9% pentru Sănătate și 28% pentru transport feroviar, rutier și metrou.

Ministrul Proiectelor Europene susține că suma inițială de 30,5 miliarde de euro a fost redusă la 29,2 miliarde „în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 comparație cu media europeană”, însă din exterior pare că negocierile nu au putut fi onorate la suma maximă din lipsa capacității puterii de negociere din partea Guvernului.

Inițial, din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență la nivelul UE, România beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026, astfel și proiectele trebuie finalizate până la acea dată.

Planul actual însumează 33 de componente grupate în șase piloni distincți, conform Regulamentului UE. Ulterior, urmează negocierea cu Comisia Europeană pe fiecare componentă în parte: „Acest proces va duce la scăderi sau creșteri de alocări și trebuie să avem o marjă de negociere”, precizează ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Având în vedere că suma este mai mică decât cea propusă inițial, ar fi de apreciat dacă Guvernul ar reuși să nu mai scadă alocările, deja mai mici decât maximul care putea fi primit.

Pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, sunt luate în vedere mai multe reforme, pe care Guvernul vrea să le finanțeze, printre care reforma sistemului de pensii, reforma sistemului de salarizare, reforma funcției publice, reforme pentru mediul de afaceri și reforma companiilor de stat.

Planul Național de Redresare și Reziliență presupune investirea în:
  1. Tranziția verde

-sistem național de gestionare a apei: apă curentă, canalizare, irigații, dezmlăștinări și antigrindină.

-păduri, perdele forestiere și biodiversitate

-managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară

-transport feroviar și metrou

-fondul pentru reabilitarea energetică și seismică

-energii regenerabile și eficiență energetică.

2. Transformare digitală

-cloud guvernamental și sisteme digitale interconectate în administrație

-România educată – digitalizarea educației

-Broadband și 5G

3. Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă

-reforma pensiilor

-reforma companiilor de stat

-sprijin pentru mediul de afaceri

-România educată

-cercetare, dezvoltare, inovare

-cercetare în infrastructura de gaz în amestec cu hidrogen

-România creativă

-transport rutier și autostrăzi

-fondul de reziliență pentru localități

-fondul pentru comunități sărace și rurale

-infrastructură socială și cămine de bătrâni

-România Velo

-România Atractivă (tursim de destinație)

4. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională

-Sănătate

-reziliență în situații de criză + vaccinare

-garanția pentru comunitate

-România Educată – infrastructură școlară și universitară

-venitul minim de incluziune

-încurajarea formalizării muncii

-reforma administrației publice, salarizare unitară, dialog social și creșterea eficienței justiției

-fondul de reziliență a societății civile.

5. Politici pentru generația următoare copii și tineri

-România Educată – Program național pentru reducerea abandonului școlar

-granturi pentru tineret și sport

-Programul Național pentru creșe.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Potrivit ministrului Cristian Ghinea, partea de alocări este încă în negociere interguvernamentală şi va fi analizată în această săptămână, iar fiecare plan de rezilienţă va trebui să aibă un echilibru între investiţii şi reformă, în special reformele care apar în recomandările de ţară din semestrul european, recomandările Comisiei Europene pe 2019 şi 2020.

Diana Spătaru

Add comment