Ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor suferite de firmele din sectorul HoReCa în pandemia COVID-19 are alocat 1 miliard de lei din fonduri de la bugetul de stat în proiectul de buget pentru Ministerul Economiei, pe anul 2021, în condițiile în care inițial Guvernul prevăzuse 500 de milioane de euro în 2020, adică aproape 2,5 miliarde de lei, pentru aceste ajutoare. Micșorarea fondurilor pentru HoReCa a determinat Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) să posteze pe pagina de Facebook o invitație la un protest pașnic, marți, 16 februarie, la care să participe în număr cat mai mare de firme din industria HoReCa, pentru a trage un nou semnal de alarmă.
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a explicat pe Facebook alocările din schița de buget:
„Ministerul economiei are un buget de 6,6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat.
- Cea mai mare schemă este cea pentru IMM-uri în context CoVid, adică cele 3 măsuri (microgranturi, capital de lucru și investiții). Acolo au fost alocați 4.5 miliarde de lei. Din fericire această schemă este suportată 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor.
- A doua cea mai mare cheltuială a ministerului este schema pentru HoReCa. Pentru această industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta banii sunt 100% din bugetul de stat, fără fonduri europene.
- A treia cea mai mare cheltuială este restanța pentru schema Start-up Nation. Există deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe și impozite.
- A patra cea mai mare schemă este cea pentru filme. O schemă prin care statul dă bani studiourilor străine pentru a face filme în România. Acolo au fost alocați 100 de milioane de lei, de asemenea 100% pe buget de stat.
Evident că ministerul economiei trebuie să facă și alte lucruri decât să dea subvenții. Fiecare dintre aceste scheme trebuie evaluată și văzut dacă și-a atins scopul”.
Reamintim că Guvernul a publicat deja în Monitorul Oficial ordonanța de urgență 224/2020 în care se prevedea o schemă de ajutor de 500 de milioane de euro pentru restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, agenții de turism și alte firme HoReCa, cuprinzând 11 coduri CAEN.
„Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro, echivalent lei” – prevede OUG 224/2020. Prin acest act normativ ar urma să se acorde un ajutor de 20% din cuantumul cu care a scăzut cifra de afaceri a firmelor beneficiare în anul 2020 față de 2019.
Ordonanța a fost adoptată de noul Guvern Cîțu, cu Năsui (Claudiu Năsui) ministru al Economiei, pe 30 decembrie 2020. Textul fusese redactat înainte de alegerile parlamentare, în timpul fostei guvernări, Orban, cu Virgil Popescu la Economie (ajuns între timp ministru doar pe Energie).
Conform acelei ordonanțe, ministrul Claudiu Năsui trebuia să dea un ordin de ministru, până la finalul lunii ianuare 2021, pentru stabilirea procedurii de derulare a schemei HoReCa. În schimb, el a venit cu un nou proiect de ordonanță de urgență, de modificare a OUG 224/2020, amânând astfel procedura.
Noul proiect de OUG prevede posibilitatea ca schema HoReCa să fie finanțată și din fonduri europene.
Patronii de firme HoReCa reuniți în organizația HORA au anunțat pentru marți, 16 februarie, un protest pașnic față de lipsa despăgubirilor din partea Gvernului, pentru perioada în care restaurantele și alte localuri au fost închise sau restricționate, ca urmare a măsurilor de prevenire a extinderii epidemiei COVID-19. Invitația este adresată firmelor din sectorul HoReCa, care sunt invitate să protesteze în fața unităților acestora, unde timp de o jumătate de oră, să oprească complet activitatea pe toate fronturile. Invitația a fost anunțată sâmbătă, 13 februarie, pe pagina de Facebook a acestora.
„Industria noastră este într-un moment critic, în care nu vrem însă să ne lăsăm copleșiți de neputință. După nenumărate dialoguri cu autoritățile, în urma cărora multe promisiuni sunt în continuare amânate, ne vedem nevoiți să acționăm și altfel. Inițiem astfel un protest pașnic, marți, 16 februarie, la care ne dorim și vă încurajăm să participăm în număr cat mai mare, pentru a trage un nou semnal de alarmă. Suntem îngenunchiați!”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, patronatul HORA.
Add comment