Start-Up Zone

Electric-Up 2021. Cat timp mai este pana se inchid aplicatiile

Companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii încă mai pot depune proiecte pe plaforma MEEMA până pe data de 3 februarie.

Companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii au început să primescă ajutorul de care au nevoie începând cu luna ianuarie, după ce Guvernul României a aprobat, la finalul lunii mai, o Ordonanță de Urgență privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie.

Aceasta prevede că firmele beneficiare vor putea finanța din program:

  •     instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național,
  •     instalarea staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Fostul ministrul al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Virgil Popescu, declara in septembrie 2020 că Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali de energie a început să funcționeze, iar primul beneficiar a primit banii.

Virgil Popescu (sursă oficială)

Pe 4 decembrie 2020, s-a deschis sesiunea de înscrieri în programul Electric-Up, prin care IMM-urile din domenii diverse și operatorii HoReCa vor putea accesa fonduri nerambursabile de maximum 100.000 de euro fiecare, să-și instaleze panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Astfel, primul mare consumator industrial energointensiv care și-a depus dosarul în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, ALRO Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei.

Diana Spătaru

Add comment