Start-Up Zone

Fonduri nerambursabile pentru calculatoare și alte echipamente pentru digitalizre

Microîntreprindeirle și firmele mici și mijlocii din România vor putea obține fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro, să-și cumpere calculatoare și alte echipamente și servicii pentru digitalizare.

IMM-urile nu vor putea cere direct fondurile europene de la Ministerul Fondurilor Europene, ci mai întâi banii vor fi solicitați de Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) pentru fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Aceste ADR-uri vor fi subadministratori ai schemei de ajutor de minimis pentru IMM. Abia apoi, aceste ADR-uri vor lansa propriile apeluri și vor chema firmele să se înscrie să poată obține fondurile de câte 30.000-100.000 de euro fiecare.

Bugetul total disponibil va fi de 105 milioane de euro (din fonduri UE și de la bugetul de stat), din care 100 de milioane de euro vor ajunge la IMM-uri, iar 5 milioane de euro vor fi folosiți de ADR-uri și celelalte instituții de stat implicate, pentru cheltuielile din procesul de implementare a schemei de minimis.

Agențiile pentru Dezvoltare Regională va identifica potențialii beneficiari de ajutor de minimis (IMM-uri) prin organizarea de apeluri regionale de proiecte. Apoi, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor depune (la ADR-uri) proiectele, în sesiunile (apelurile) regionale.

Proiectele (IMM-urilor) vor fi evaluate și selectate de ADR-uri pe baza procedurilor de lucru specifice etapelor de evaluare și selecție puse la dispoziție de OIPSI (Ministerul Comunicațiilor), care va asigura principii și criterii transparente şi nediscriminatorii.

Durata selecției este de maximum 6 luni de la când ADR-ul semnează contractul de finanțare cu OIPSI (Organismul intermediar de la Ministerul Comunicațiilor).

Fiecare ADR va selecta cel puțin 120 de IMM-uri ce doresc finanțare pentru achiziționarea de echipamente si servicii IT&C, necesare digitalizării activității curente.

ADR-urile vor monitoriza ulterior implementarea cheltuielilor efectuate de IMM-uri inclusiv în perioada de sustenabilitate a acestora.

La această finanțare sunt eligibile aproape toate codurile CAEN, cu unele excepții.

Ministerul Fondurilor Europene a publicat încă de pe data de 22 Dec 2020 în Monitorul Oficial schema de ajutor de minimis prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro fiecare, să-și cumpere calculatoare. S-a stabilit astfel și lista finală a codurilor CAEN excluse de la finanțare în Programul de digitalizare a IMM-urilor.

Diana Spătaru

Add comment