ANAF a publicat un ghid despre impozitarea si declararea veniturilor obtinute de persoane fizice din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură. Potrivit ghidului, veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:
cultivarea produselor agricole vegetale;
exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;
creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Paşii parcurşi de contribuabilii care desfăşoară individual activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit pentru stabilirea venitul net anual:
● stabilesc suprafeţele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru produsele vegetale şi animalele care depăşesc plafonul neimpozabil;
● calculează venitul net anual prin înmulţirea normei anuale de venit stabilită pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine pentru care se datorează impozit cu suprafețele (ha)/cap de animal/familie de albine care depăşesc plafonul neimpozabil. Impozitul = 10% asupra venitului net anual, impozitul fiind final.
Paşii parcurşi, prin asociatul desemnat, de asocierile fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit, pentru determinarea venitului net anual care revine fiecărui asociat:
● stabileşte suprafeţele pentru categoriile de produse vegetale şi animalele care depăşesc plafonul neimpozabil şi deţinute în asociere. Plafonul neimpozabil se acordă la nivel de asociere;
● calculează venitul net anual prin înmulţirea normei anuale de venit stabilită pe unitatea de suprafaţă pentru care se datorează impozit cu suprafeţele (ha)/cap de animal/familie de albine deţinute care depăşeşc;
● distribuie fiecărui asociat cota din venitul net anual ce revine fiecărui asociat conform contractului de asociere, impozitul fiind calculat de fiecare membru asociat prin aplicarea cotei de 10% asupra venitul net anual.
Asociatul desemnat depune la organul fiscal, până în ultima zi a lunii februarie, „Declaraţia anuală de venit pentru asocieri fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale”, Formular 204 şi comunică asociaţilor informaţiile privind venitul net. Art. 107 alin. (1), alin. (5) Cod fiscal, pct 30 alin. (2) Norme metodologice.
Obligaţii declarative – Declaraţia Unică
Veniturile din activităţi agricole determinate pe bază de norme de venit şi impozitul aferent se declară în anul în curs (anul obţinerii veniturilor) în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (DU – formular 212) – Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţii sociale datorate pentru anul…” -Secţiunea II.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din România/Subsecţiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activităţi agricole, impuse pe bază de norme de venit care se depune la organul fiscal de domiciliu până la data de 25 mai, inclusiv a anului de realizare a venitului
Veniturile din activităţi agricole aferente suprafeţelor/capetelor de animale în limitele neimpozabile NU se declară în DU.
Persoanele/Asociaţiile care deţin suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale/animale în localităţi/judeţe diferite vor opta pentru stabilirea judeţului/ judeţelor unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile. Opţiunea se exercită prin completarea corespunzătoare a DU, iar în cazul asociaţiilor prin completarea corespunzătoare a declaraţiei 204.
Informaţiile cuprinse în declaraţia unică vizează suprafețele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute de către contribuabili la data de 25 mai, inclusiv, sau de către asocierile fără personalitate juridică în ultima zi a lunii februarie a anului în curs, inclusiv. Astfel:
● Modificările structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familii de albine intervenite după depunerea DU, însă înainte de 25 mai a anului obţinerii venitului, se declară prin depunerea unei DU rectificative.
● Modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite după data de 25 mai, inclusiv, a anului obţinerii venitului, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.
● Asociatul desemnat al asocierii fără personalitate juridică care a depus declaraţia 204 înainte de termenul limită prevăzut de lege, depune o declaraţie 204 rectificativă pentru modificările structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familii de albine intervenite până în ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului în curs.
În cazul în care, ulterior depunerii DU, intervin situaţii care determină reducerea normelor de venit, persoana fizică va depune o DU rectificativă pentru evidenţierea normei de venit reduse:
● dacă a înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile şi/sau a epizootiilor care au afectat peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/animalele deţinute, va reduce norma de venit corespunzător gradului de afectare stabilit prin Procesul verbal de constatare şi evaluare a pagubelor aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1863/2016;
● în funcţie de producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă va recalcula norma de venit, în baza documentelor justificative, în conformitate cu Metodologia de calcul din HG nr. 30/2019.
Impozitarea şi declararea veniturile din silvicultură şi piscicultură
Atât veniturile din silvicultură şi piscicultură cât şi veniturile din activităţile agricole pentru care nu există obligaţia stabilirii normelor de venit, se impozitează în sistem real conform regulilor de impunere proprii veniturilor din activităţi independente, contribuabilii având obligaţia conducerii evidentei contabile in partida simplă, determinării venitului net anual şi a celui impozabil si aplicării cotei de 10% asupra acestuia.
Venit net anual = Venitul brut – Cheltuielile efectuate în scopul realizării veniturilor Venit net anual impozabil = Venit net anual – Pierderi fiscale reportate Regulile generale de stabilire a venitului net anual sunt prevăzute la art. 68 din Codul fiscal (venitul brut cuprinde sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii, cheltuielile deductibile sunt cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii, care îndeplinesc anumite condiţii, etc.)
sursa: legestart.ro
Add comment