Start-Up Zone

Băncile din schema de ajutor pentru HoReCa au anunțat condițiile de finanțare

Cele cinci bănci partenere cu Guvernul pentru aplicarea schemei și-au publicat condițiile de finanțare și avantajele pe care le oferă fiecare bancă pentru jucătorii din sectorul HoReCa, cel mai grav afectat de pandemia de COVID-19, care beneficiază de ajutoare de stat de 2,5 miliarde de lei pentru refacere și la care s-au dat drumul la 1 iulie.

Enumerate în următoarea ordine de Ministerul Economiei, care a a inițiat această formă de ajutor, băncile care vor oferi efectiv creditările jucătorilor din piața HoReCa sunt CEC Bank, BRD, Banca Românească, Banca Transilvania și Banca Comercială Română, iar banii vor fi virați până în 30 iunie 2022.

Perioada în care firmele pot aplica se încheie în data de 20 iulie, deci este important ca managerii și antreprenorii interesați să facă din timp demersurile de aplicare pentru accesarea granturilor. Chiar dacă toate cererile, indiferent de banca aleasă de potențialii beneficiari, vor fi analizate de personalul Ministerului Economiei, fiecare bancă are propriile precizări și particularități privind modul în care administrează oferirea ajutoarelor, cu diverse avantaje/dezavantaje.

CEC Bank promite asistență prin birourile de consiliere

Singura precizare făcută în plus de CEC Bank, afară de anunțarea propriu-zisă a participării la oferirea de granturi prin schema de ajutor este că ei interesaţi de accesarea sprijinului pot obţine consiliere şi informaţii detaliate privind criteriile de eligibilitate şi tipul de cheltuieli finanţate prin cele 48 de birouri de consiliere IMM şi Fonduri Europene existente în sucursalele judeţene ale CEC Bank şi în sucursalele băncii din Bucureşti.Citeste si:

BRD și comisioanele de 0% pentru administrarea contului

Pentru companiile care o aleg drept bancă parteneră, BRD deschide conturi speciale din care acestea pot efectua plăţi din grant pentru toate cheltuielile care au legatură cu activitatea eligibilă pentru care s-a acordat grantul. De asemenea, creditorul cu sediul central în Franța asigură că nu îți va percepe niciun comision pentru administrarea lunară a contului (întrucât trebuie deschis un cont special la una dintre cele cinci bănci pentru primirea banilor), de asemenea 0% comision pentru operațiunile efectuate în legătură cu acest cont prin online banking sau la ghișeu. În schimb,Citeste si:

BRD îți va percepe un comision de 50 de ron pentru operațiunea de deschidere a contului. BRD precizează că un cont special pentru grant va trebui deschis chiar și pentru persoanele juridice care sunt deja clienți ai acestei bănci.

BRD vine și cu precizarea că pentru calcularea ajutorului este nevoie de baza de calcul al ajutorului trebuie să fie certificată și asumată fie de către: a/ un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă membru/membră al/a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România; b/ un auditor financiar sau o firmă de audit autorizat/autorizată în România, care sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România

Banca Transilvania îți deschide automat contul dacă ești deja clientul ei

Dacă alegi Banca Transilvania pe site-ul Ministerului și ești deja client BT, îți va fi deschis deschide automat subcontul de grant de către personalul băncii ,după ce Ministerul Economiei trimite lista aplicanților către creditorii parteneri. În schimb, dacă nu eșți client BT ,îți poți deschide online contul curent, de care vei avea nevoie pentru ca banca să-ți deschidă un subcont de grant. În ambele cazuri, vei beneficia automat de Internet&Mobile Banking, pentru a putea derula tranzacțiile online. Banca Transilvania a transmis, de asemenea, că toate tranzacțiile din și în contul special de grant sunt gratuite, deci nu percepe nici ea vreun comision. BT nu a precizat totodată nimic despre vreun comision pentru deschiderea contului curent sau subcontului de grant.B

Banca Romaneasca si BCR

Banca Românească nu face precizări particulare privind costurile de administrare a contului deschis special pentru grant-ul oferit prin schema de stat, însă referitor la accesarea propriu-zisă a grantului pune la dispoziție un ghid care cuprinde pașii de ce trebuie parcurși și condițiile de eligibilitate pentru accesarea sprijinului de către antreprenorii HoReCa și care poate fi accesat pe următorul link. BCR face în schimb mențiunea că pentru sumele din conturile bancare dedicate acestei scheme, clienții BCR vor beneficia de zero comisioane la încasări/plăți în lei pentru tranzacțiile inter și intrabancare, exceptând comisioanele cu terții (de exemplu, cele de tip Transfond, BNR), însă nu a menționat nici ea dacă există vreun cost pentru deschiderea contului.

sursa: www.wall-street.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment