Start-Up Zone

Smart Village: fonduri europene si solutii pentru digitalizarea satului romanesc

Forumul Smart Village- Transformarea digitala a comunitatilor rurale, a gazduit peste 60 de primarii, ONG-uri si firme, unde s-a discutat despre oportunitatile de digitalizare a satului romanesc, atat din perspectiva solutiilor tehnologice cat si a mijloacelor de finantare pentru implementarea lor.

Forumul este organizat de Satul Inteligent, in colaborare cu Asociatia Satelor Inteligente, cu parteneri din mediul de afaceri, mediul academic si societatea civila (asociatii, fundatii, clustere) si se adreseaza autoritatilor locale din mediul rural, creandu-se cadrul prin care acestea impreuna cu firmele interesate sa dezvolte proiecte pe linii de finantare europene sau pe fonduri structurale si de cercetare.

Conform unui comunicat al Asociatiei Satelor Inteligente, remis AGERPRES, vineri a avut loc prima sectiune de prezentari a forumului, pe tema smart village. Discutiile au fost deschise de Viorel Stoica, organizator al evenimentului, manager Satul Inteligent si presedinte al Asociatiei Satelor Inteligente.

Constantin Furdu, co-organizator, expert Smart City, a adus in fata celor prezenti viziunea privind transformarea digitala a comunitatilor rurale. Conceptul de sat inteligent si cadrul politico-legislativ si principalele surse de finantare au fost prezentate de Madalina Andrei, cercetator asociat Academia Romana, expert in modelarea sistemelor urbane si rurale.

De asemenea, Christina Leucuta, expert economic/ClusteRO, a abordat probleme legate de dezvoltare durabila inteligenta si rolul clusterelor, iar reprezentantul Electrogrup, Claudiu Petre, a facut cunoscute solutii inteligente de reamenajare si regenerare a teritoriului. Life is Hard din Cluj, prin Anca Goron, a prezentat solutii Smart City si Smart Village pentru comunitati inteligente, in timp ce Gabriel Paun, de la Jovis Trading, a prezentat sisteme electrice inovative si eficiente de incalzire si furnizare ap a.

Tot in cadrul primei sectiuni, Cosmin Ivan, de la BookTes, a vorbit despre sisteme de smartticketing si dezvoltare de produse turistice digitale. Corina Atanasiu, secretar de stat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, a venit cu punctul de vedere guvernamental referitor la fonduri europene pentru comune in vederea transformarii digitale a comunitatilor, iar Ionel Petre, subsecretar de stat la Ministerul Mediului/Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate in perioada 2017-2019, in calitate de CEO al grupului de firme cu capital 100% romanesc Star Sistems Security, a venit cu solutii inovative privind siguranta cetateanului si protectia comunitatilor.

sursa: stiriagricole.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment