Operațiunile din agricultură trebuie să fie modernizate în viitor, având în vedere noile dezvoltări tehnologice de senzori, drone, sateliți sau chiar tractoare autonome, așa cum ne arată un startup românesc.
Rolul tehnologiei în agricultură este prezentat de fondatorul și CEO-ul AgriCloud, Marcel Ionescu, care vine din zona multinaționalelor, unde a pornit din vânzări și a ajuns până la director general sau „de la portar până la director”, după cum spune el glumind. Această experiență l-a ajutat să vadă fiecare pas și să înțeleagă mecanismele unei afaceri. În 2008 a început să ia contact cu antreprenoriatul și a înțeles de atunci că „banii sunt foarte importanți, dar mai importanți sunt clienții plătitori.”
S-a dus pe zona de servicii, respectiv consultanță pe proiecte. A studiat ale Națiunilor Unite care spun că în următorii 50-60 de ani trebuie să producem mâncare cât pentru ultimii 400 de ani, în condițiile în care suprafața agricolă e cam aceeași sau chiar mai mică. Atunci și-a dat seama că fermierul e cea mai importantă profesie de pe Pământ.
Astfel, în 2017 a apărut AgriCloud, startup-ul care monitorizează culturile agricole și viticole, lansat împreună cu Alan Ames, fost inginer de sateliţi la NASA și cel care a dezvoltat algoritmul.
„Prin tehnologie, oferim fermierilor o radiografie completă, ca ei să-și poată face un management mai bun al resurselor. Mai exact, monitorizăm suprafețele mari de agricultură la centimetru pătrat și știm tot ce se întâmplă pe fiecare bucată din fermă.”
Au intrat în competiția celor de la RadioGuerilla dedicată antreprenorilor, pe care au și câștigat-o, iar asta le-a adus multă expunere și acces la clienți la care altfel ar fi ajuns mai greu: proprietari de podgorii și zona bancară. „Am crescut într-un an cât alte firme în șapte. De acolo a început toată această nebunie de educare a fermierilor și informare despre noile tehnologii.”, își amintește el.
Ulterior, au făcut parteneriate cu câteva bănci, care au introdus produsul de monitorizare AgriCloud în oferta lor. Astfel, banca monitorizează situația pas cu pas și are siguranța că clientul va putea plăti. „Obiectivul băncii nu este să îți ia proprietatea, ci să îi dai banii înapoi.”, precizează Ionescu.
Inițial, au mers spre agricultura mare, unde se poziționase cu prețuri foarte mari, dar și-au dat seama că nu erau pregătiți, așa că s-au orientat spre viticultură.
„În zona viticolă, proprietarii de podgorii sunt ori oameni foarte bogați sau fonduri de investiții, foarte interesați de eficientizarea resurselor și creșterea profitului.”, remarcă fondatorul AgriCloud. Atunci le-a fost mai ușor să vadă rezultatele, pentru că, spune el, toți funcționăm pe rezultate. „Dacă pui semințe și nu iese nimic, nu poți să spui că doar pământul e de vină – e clar că nici tu nu faci ceva bine.”
În 2018, au intrat și în agricultura mare, cu o ofertă de preț mai mic pentru România.
Cum funcționează platforma AgriCloud
AgriCloud este o companie care folosește o soluţie de tip IoT (Internet of Things) în agricultură, prin montarea senzorilor, și culege date din pământ, de pe pământ, din aer și de la satelit. În plus, mai este șiinginerul agronom, care este mereu pe teren ca să confirme datele. „Ceea ce oferim clienților este un raport decizional.”,adaugă Ionescu.
Platforma este făcută în parteneriat cu niște dezvoltatori care au împărțit suprafața României din 250 în 250 de metri, într-un algoritm de culegere a datelor. Astfel, cu ajutorul echipamentelor de monitorizare și a algoritmului, startup-ul face o inspecție precisă a terenurilor, îi asistă în planificarea irigației și trimite alerte timpurii pentru detecția bolilor, ceea ce ajută agricultorii la fertilizarea și tratarea selective a zonelor de risc. În cele din urmă, oferă o estimare a recoltei și segmentare a producției.
Add comment