O cercetătoare româncă stabilită în SUA a deschis un startup de biotehnologii în urmă cu 2 ani, alături de alți antreprenori, iar acum au reușit să-și asigure o finanțare totală de 140 de milioane de dolari de la investitori americani din domeniul pharma.
Vasluianca Viviana Grădinaru, alături de antreprenorii americani Nicholas Flytzanis și Nick Goeden, a deschis startup-ul Capsida Biotherapeutics în anul 2019, la Newbury Park, statul american California, în apropiere de Los Angeles.
Zilele trecute, startup-ul a anunțat că a obținut o investiție de serie A de 50 de milioane de dolari de la două fonduri de capital de risc axate pe zona medicală: Versant Ventures și Westlake Village BioPartners. În plus, compania farmaceutică AbbVie va acorda startup-ului finanțări de 90 de milioane de dolari, printr-un acord multianual de colaborare strategică în cercetarea terapiilor genetice.
Firma Capsida Biotherapeutics a fost botezată astfel după un termen din biologie. Capsida este o componentă proiteică a virusurilor. Startup-ul american își propune să dezvolte terapii genetice orientate către țesuturi, pentru abordarea unor boli neurodegenerative.
Platforma de cercetare-dezvoltare a startup-ului Capsida Biotherapeutics își are originea în cercetările efectuate în laboratorul Vivianei Grădinaru, profesor de neuroștiințe la California Institute of Technology (Caltech).
Viviana Grădinaru (40 de ani) este din originară din Vaslui, unde a absolvit liceul „Mihail Kogălniceanu”. Ea a mers la facultate la București, unde a urmat, timp de doi ani, Fizica, pe Platforma Măgurele. Apoi a plecat în SUA, la Caltech, una dintre cele mai puternice universități de cercetare din lume. Ea și-a luat licența în Biologie, în 2015, la Caltech, iar în 2010 a obținut și doctoratul în Neuroștiințe, la Stanford.
În primăvara anului 2016, Viviana Grădinaru a fost distinsă cu premiul „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers” de către președintele SUA de atunci, Barack Obama.
Add comment