Start-Up Zone

Programul pentru digitalizarea IMM, anunțat încă de pe 31 iulie 2020, întârzie să apară. Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene vrea să finanțeze programul din Planul Național de Redresare și Reziliență

Fondurile europene de câte 30.000-100.000 de euro pentru achiziția calculatoarelor, precum și a altor echipamente IT întârzie să apară. Acestea au fost anunțate încă de pe data de 31 iulie 2020, însă de atunci a trecut aproape un an, iar guvernul nu pare să considere o prioritate digitalizarea IMM-urilor în acest an. Totuși, de când a fost anunțat programul, guvernul s-a schimbat și tot nu știm când va mai începe așa-numitul Program pentru digitalizarea IMM.

Publicația StartupCafe.ro a adresat în martie 2021 o serie de întrebări privind stadiul implementării acestei scheme de ajutor de minimis, precum și motivul pentru care aceste ajutoare de minimis nu sunt disponibile pentru IMM-uri nici la 3 luni după publicarea schemei de minimis în Monitorul Oficial.

Răspunsul MIPE a venit după o lună:

„Măsura de finanțare Digitalizarea IMM din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 este de interes major pentru antreprenori. Din acest motiv Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a inclus o schemă similară între măsurile propuse pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare financiară consistentă. Având în vedere că PNRR este în prezent discutat cu Comisia Europeană, vom putea reveni cu mai multe detalii atunci când va exista forma finală a acestui program”.

Din răspunsul MIPE, guvernul intenționează să mute schema de 100 de milioane de euro de la Programul Operațional de Competitivitate (POC) la Mecanismul de Redresare și Reziliență. Propunerea românească de PNRR va fi depusă la Comisia Europeană oficial abia pe 31 mai 2021, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, iar având în vedere că aceasta nu a fost aprobată nici acum, este posibil ca planul PNRR să fie respins și de această dată sau să aibă întârzieri.

Până atunci, nu se știe când va putea porni programul de digitalizare a IMM-urilor, prin care statul român le-a promis microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii non-IT fonduri nerambursabile de câte 30.000-100.000 de euro pentru a-și cumpăra hardware și software.

Potrivit unor surse din MIPE, în acest moment sunt analizate 3 surse de finanțare pentru un eventual program de digitalizare a IMM:

  • Programul Operațional Competitivitate (POC) – așa a fost lansată în dezbatere publică măsura de finanțare, dar acum POC este suprasolicitat, ca urmare a achizițiilor de tablete pentru elevi și a ajutoarelor de stat COVID pentru IMM.
  • Facilitatea React EU – această sursă de finanțare europeană nu este operațională, pentru că nu a fost programată încă. Și aceasta este însă solicitată pentru alte măsuri, inclusiv Măsura 2 de ajutoare de stat COVID pentru firme, dar și pentru tablete pentru elevi, precum și pentru cheltuieli medicale COVID.
  • Facilitatea de Reziliență și Redresare (FRR) – România urmează să depună abia pe 31 mai propunerea oficială de Plan național de reziliență și redresare (PNRR), pentru a putea atrage banii europeni. La rândul său, Comisia Europeană are la dispoziție 2 luni să analizeze și să ia o decizie privind propunerea românească de PNRR.

Între timp, unii dintre antreprenori și-au făcut planuri pentru banii europeni de digitalizare, iar o serie de firme de consultanță au scos la vânzare, deja de luni bune, pachete de servicii pentru accesarea programului de digitalizare a IMM. Și furnizorii de hardware și software și-au pregătit deja oferte adaptate la nevoie IMM-urilor non-IT, care să se încadreze și în nivelul de finanțare.

La rândul lor, agențiile de dezvoltare regională (ADR), organisme intermediare pentru aceste fonduri europene, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, așteaptă să li se permită să demareze, la rândul lor, înscrierile, pentru că ADR-urile ar fi urmat să fie subadministratori de granturi.

„În urma solicitării dumneavoastră de informații, vă comunicăm că, până în prezent, nu s-a comunicat data de lansare a apelului de proiecte destinat digitalizării IMM-urilor. În momentul în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va publica forma finală a ghidului  aferent Acțiunii 2.2.2 – Digitalizarea IMM-urilor din cadrul Axei Prioritare 2, Prioritatea de Investiții 2.b, O.S. 2.2,  ADR Vest va publica toate informațiile pe site-ul propriu (www.adrvest.ro), pe pagina sa de Facebook (https://www.facebook.com/ADRVest) și va comunica potențialilor solicitanți pașii de urmat pentru accesarea finanțării disponibile în cadrul acestei acțiuni, pentru care Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor avea rolul de subadministratori ai schemei de minimis” – a comunicat ADR Vest, la solicitarea StartupCafe, încă din luna martie 2021.

Pe data de 30 aprilie 2021. Ministrul Ghinea estimează, într-un interviu la Spot Media, că primii bani din PNRR vor intra abia în octombrie.

Diana Spătaru

Add comment