Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului intenționează să acorde ajutoare pentru stimularea investitorilor persoane fizice, care finanțează startup-uri și le rețin un pachet minoritar de părți sociale, de tip business angels.
Într-un proiect de hotărâre de guvern pentru organizarea noului Minister al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), se prevede că această instituție va avea printre antribuții și elaborarea de „scheme de ajutor de stat sau de minimis privind stimularea investitorilor individuali-business angels instituite prin lege conform art. 7 din Legea nr. 120 / 2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels”.
Legea business angels 120/2015 oferă acestor investitori persoane fizice 2 facilități fiscale principale atunci când investesc în firme:
- scutirea de la plata impozitului pe dividende pentru primii 3 ani de la momentul realizării investiției (dobândirii părților sociale)
- scutirea de la impozitului pe câștigurile de capital realizat la momentul transferului părților sociale ale investitorului, cu condiția că exit-ul să aibă loc după cel puțin 3 ani de la momentul investiției .
Astfel, ei trebuie să îndeplinească și anumite condiții pentru a obține facilitățile fiscale, cum sunt:
- limitarea investiției la o suma cuprinsă între 3.000 și 200.000 de euro,
- limitarea domeniilor în care se poate realiza investiția (domenii precum cel bancar, de asigurări/ reasigurari, imobiliar, jocuri de noroc etc. neintrând în incidența prevederilor legislative),
- limitarea participației ce poate fi deținută de investitor la 49% etc.
Business angels este un acronim folosit pentru a descrie investitorii persoane fizice, care finanțează startup-uri și le rețin un pachet minoritar de părți sociale. Față de investitorii tradiționali acreditați, care trebuie să investească de obicei o sumă mare de bani și trebuie să aibă o cantitate imensă de active pentru a fi calificat și acreditat, investitorii de tip business angels nu au această limitare.
Add comment