Start-Up Zone

Claudiu Năsui: M3 nu își atinge scopul

Claudiu Năsui a afirmat vineri, 5 februarie, că Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. De asemenea, ministrul Economiei atrage atenția asupra faptului că circa jumătate dintre firmele care ar beneficia de fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro finanțează imobile.

Într-o postare pe facebook,  Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui afirmă:

Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile.

Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.

Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanțare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri, a trebuit să reparăm mașina din mers. Am reușit să găsim și finanțare, grație ministrului Cristian Ghinea. Am reușit să creștem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenția să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omiși prima dată.

De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent.

Diana Spătaru

Add comment