Start-Up Zone

Daniel Mischie : 15.000 de unităţi HoReCA nu se vor mai redeschide niciodată, fără despăgubiri în regim de urgență

Daniel Mischie, Președintele HORA susține într-o conferință de presă că industria turismului trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgență, precum și că orice închidere a activității în HoReCA face și mai grea restartarea și aruncă și mai mulți angajați în șomaj și operatori în faliment.

“Credem că industria trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgență, altfel nu vom mai exista. Această industrie a turismului – hoteluri, restaurante, agenții de turism, ghizi – toți operatorii din această industrie asigură partea frumoasă a acestei țări. Guvernul, astăzi, omoară în fiecare zi această parte frumoasă a acestei țări. Considerăm că HoReCa trebuie să fie desprinsă de principiul 3% și HoReCa să poată funcționa la 30% din capacitate, indiferent de cât este procentul de persoane infectate cu COVID-19. Orice închidere a robinetului, a activității în HoReCa, practic face și mai grea restartarea și aruncă și mai mulți operatori și mai mulți angajați în faliment, respectiv în șomaj sau în situația de a părăsi această țară”– a declarat Daniel Mischie, Președintele HORA, potrivit Agerpres.

Mischie a subliniat astfel că este momentul în care HoReCa are nevoie de ajutor, de despăgubiri pentru daunele care i-au fost aduse de Guvernul României, momentul în care să poată beneficia de principiul taxe zero pentru salariul minim.

“Credem că acesta va aduce un impuls foarte bun în această industrie şi facem solicitarea ca pentru acest program HoReCa să fie o industrie pilot, în aşa fel încât noi să putem să acordăm venituri mai mari colegilor noştri care lucrează în această industrie”, a precizat preşedintele HORA.

Potrivit acestuia, între 70.000 şi 100.000 de angajaţi din industria turismului s-au reorientat spre alte domenii sau chiar au ales să părăsească ţara şi 15.000 de unităţi nu se vor mai redeschide niciodată.

El a subliniat că, în acest sens, se discută de un ajutor pentru industria turismului, care de fapt este “o despăgubire” pentru faptul că este restricţionată, dar concretizările “lipsesc cu desăvârşire”.

Pe de altă parte, el a semnalat că aceşti bani vor putea fi plătiţi în vara lui 2021, ceea ce este “foarte, foarte târziu” şi orice abatere în continuare va duce industria “într-o degringoladă”.

Preşedintele HORA a mai menţionat că se poartă discuţii şi cu autorităţile locale, în contextul în care unităţile din turism plătesc taxe şi impozite la bugetul local chiar dacă ele sunt restricţionate.

“Această despăgubire este sub forma a 20% din diferenţa cifrei de afaceri şi se referă la anul 2020. Istoricul spune: Ordonanţa 20% a fost prima oară votată pe 4 decembrie, de către Guvernul României, a mai fost încă o dată votată pe 30 decembrie de către Guvernul României şi va mai fi votată o dată azi, o completare la această ordonanţă, tot de către Guvernul României. Ne aşteptăm ca aceste fluxuri financiare la un moment dat să apară. Aş vrea totuşi să spun că dialogul cu Guvernul a existat întotdeauna, poate mai mult ca niciodată. Concretizările lipsesc cu desăvârşire. Deci, pentru anul 2020, industria care a fost restricţionată nu a primit niciun fel de ajutor din partea Guvernului.(…) În primul rând facem un apel ca fondurile care au fost votate în Legea 224 (OUG 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului – n. r.), adică 500 milioane de euro, să fie repartizate în bugetul pe acest an, astfel încât industria să beneficieze de ele, acestea putând ulterior să fie recuperate din fonduri europene, din Planul de Redresare şi Rezilienţă”, a mai spus Daniel Mischie.

Diana Spătaru

Add comment