Start-Up Zone

Subvenție de 456 EURO/hectar, timp de 20 de ani! Iată ce trebuie să faci pentru a primi banii

O nouă oportunitate de finanțare pentru fermierii și proprietarii de terenuri! Persoanele care dețin terenuri agricole, terenuri degradate, pajiști permanente sau fond forestier degradat pot să beneficieze de o subvenție de 456 euro/hectar, acordată de Ministerul Mediului timp de 20 de ani, pentru a realiza împăduriri.

Secretarul de stat Bogdan Radu Bălănișcu a prezentat pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, toate detaliile acestei scheme de sprijin.

”Partea aceasta de păduri urbane, împădurire, reîmpădurire și pepiniere însumează o sumă totală de 803 milioane euro, pe care noi îi vom finanța până la finalul anului 2026. (…) Este pentru prima dată în România, în afară de ceea ce face Romsilva, când avem un program atât de vast și bine susținut financiar pentru a crește suprafața împădurită din țara noastră.

Vrem să venim și în sprijinul celor care au început deja să împădurească din fonduri proprii, plus să finanțăm ceea ce înseamnă acest program, adică timp de 20 de ani să acordăm acei 456 euro/hectar/an, acea primă de sechestrare de carbon. Toți cei care au început să împădurească din 2020 sunt eligibili pe această schemă de finanțare”, a precizat Bălănișcu pentru AGRO TV.

Potrivit reprezentantului Ministerului Mediului, mai multe categorii de terenuri sunt eligibile pentru acest tip de investiție, iar în cazul terenurilor arabile, subvenția poate să mai crească cu încă 190 euro/hectar în primii 12 ani.

”Discutăm de câteva categorii de terenuri eligibile; discutăm de terenurile degradate, de pajiștile permanente, iar aici știu că au fost discuții că pajiștile nu sunt eligibile pentru a se face intervenții pe ele și a se schimba destinația terenului. Uitați că am reușit să trecem o excepție legislativă, astfel încât să devină eligibile pentru programul de împădurit. Această chestiune a venit și ca urmare a ceea ce se întâmplă în teren, în sensul că, din păcate, efectivul de animale la nivel național a scăzut și avem pajiști care sunt într-o stare de degradare. Unele chiar au început să se auto-împădurească. Astfel, avem această excepție legislativă prin care pajiștile pot deveni eligibile pentru împădurire.

Discutăm în egală măsură și de terenuri agricole. Aici, la categoria de terenuri agricole, pe lângă cei 456 de euro/hectar pe care îi vom acorda timp de 20 de ani, discutăm pentru primii 12 ani de încă 190 de euro/hectar care se primesc ca finanțare deja pe terenul respectiv. Deci avem deja aproape o sumă de 650 euro/hectar/an pentru terenul agricol care devine împădurit. (…) Ultima categorie de teren eligibil face referire la ceea ce înseamnă fond forestier care a fost afectat de cataclisme naturale, de furtuni, zone stricate de dăunători naturali”, a mai explicat Bogdan Radu Bălănișcu.

Pentru a putea aplica la această schemă de finanțare, beneficiarii trebuie să dețină cel puțin jumătate de hectar de teren, iar pașii pentru înscriere sunt simpli.

”Dacă aveți cel puțin jumătate de hectar, puteți aplica la acest program de finanțare. Finanțăm până la 20.000 euro pentru primii 6 ani de zile ca să înființați această plantație. O să enumăr și pașii pe care trebuie să-i parcurgă cineva care vrea să aplice la această linie de finanțare. Intrați și faceți un cont pe site-ul dedicat pentru acest program de împădurire. Fiecare județ are cel puțin un reprezentant desemnat special să se ocupe direct de această linie de finanțare. Odată ce ați făcut contul respectiv, sistemul este foarte asemănător cu cel de la APIA – veți încercui suprafața pe care vreți să o împăduriți, manual sau automatizat, introducând coordonatele acelui teren. În acel moment, Garda Forestieră face o evaluare a acelei suprafețe și vă comunică într-un termen cât mai scurt dacă terenul este eligibil sau este nevoie să faceți anumite ajustări. Odată ce avem trecută această etapă, putem trece într-un acord de principiu pentru finanțare.

Contractul de finanțare va fi semnat între beneficiar și Ministerul Mediului, prin intermediul Gărzii Forestiere. Odată ce ați făcut contractul de finanțare, va trebui să alegeți un proiectant care să vă facă proiectul pentru împădurirea suprafeței respective. Acesta va veni și vă va spune ce tip de arbori trebuie să plantați acolo, care sunt distanțele între ei, toate normele tehnice astfel încât să avem garanția că puieții se vor prinde, că nu dăunăm mediului din zona respectivă etc.”, a conchis secretarul de stat MMAP.

sursa: agro-tv.ro

startupzone

Add comment