Start-Up Zone

Probleme MAJORE la granturile de 500.000 EURO/firmă în sectorul agroalimentar

Ordonanța de Urgență 154/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea mai multor categorii de procesatori din sectorul agroalimentar are mari probleme, însă se pare că Ministerul Agriculturii se face că nu le vede.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru, acest act normativ îi afectează pe fermierii români care produc materie primă, însă Ministerul Agriculturii nu are niciun interes să corecteze aceste greșeli. Acesta a precizat pentru AGRO TV că unele condiții din ordonanță le pun bețe în roate fermierilor români, în timp ce procesatorii care aduc marfă din import sunt eligibili să ia un sprijin de 500.000 de euro.

”Eu am depus amendamente la Comisia pentru Agricultură, este vorba despre programul Sprijin pentru România, 200 de milioane de euro pentru sectorul de morărit și panificație, pentru sectorul de furaje combinate și pentru sectorul procesării laptelui. Este o ordonanță proastă, împotriva fermierului român care furnizează materie primă, pentru că nu s-a introdus nicio condiție pentru ca marfa care este constituită ca stoc în perioada noiembrie-decembrie 2022 să provină de pe teritoriul României.

Mi s-a spus că a fost în transparență decizională ordonanța și că așa a decis industria procesatoare. Adică, ca să vă dau un exemplu cu subiect și predicat, un procesator din centrul țării aduce lapte din Ungaria, traduce factura, o depune la Direcția Agricolă în vederea obținerii sprijinului de 500.000 euro, este eligibil, iar noi în loc să finanțăm fermierul român care produce lapte, finanțăm fermele din alt stat membru. Acesta este un aspect. În al doilea rând, s-au omis din Ordonanța 154/2022, ori din prostie, ori din necunoaștere, fermele integrate care au vegetal, fermă de vaci și fabrică de lapte. Aceste ferme au fost omise, pentru că Ordonanța spune că trebuie să facă dovada facturilor fiscale, or omul ăla de unde să aibă facturi fiscale? Deci noi le spunem oamenilor să investească, să integrăm producția, să reducem balanța comercială, dar îi scoatem din forma de sprijin de granturi de 500.000 euro”, a precizat deputatul Emil Dumitru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit OUG 154/2022, beneficiarii acestei scheme de sprijin sunt operatorii economici care desfăşoară activităţi încadrate în următoarele clase:

  • cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit;
  • cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor;
  • cod CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor;
  • cod CAEN 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Actul normativ complet poate fi citit AICI (click).

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment