Start-Up Zone

Principalele prevederi fiscale pentru antreprenorii din România. Microîntreprinderi, HoReCa, TVA, PFA

Dat fiind faptul că s-au facut multe modificări ce au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie, Antreprenorii din România trebuie să respecte o serie întreagă de prevederi fiscale:

  1. Impozitul pe venitul microîntreprinderii.
  • Impozitul pe venitul microîntreprinderii este de 1%, eliminându-se cota de 3% pentru microîntreprinderile fără angajați, care trec la impozit pe proft, de 16%.
  • De la 1 ianuarie 2023, firmele fără angajați nu mai pot fi încadrate la impozit pe venitul microîntreprinderii, de 3%, această cotă de impozit fiind eliminată. Prin excepție, firmele nou-înfiinţate au termen 30 zile de la data înregistrării în Registrul comerţului pentru a îndeplini condiția de a avea măcar un angajat, pentru a se putea încadra la plata pe venitul microîntrerinderii, de 1%, cu îndeplinirea celorlalte condiții.  De asemenea, o microîntreprindere cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, poate să rămână în regimul micro dacă, în termen de 30 de zile de la încetarea raportului de muncă, este angajat un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni. Pentru a îndeplini condiția de a avea măcar un angajat, microîntrerinderea poate încadra un salariat cu normă întreagă sau mai multe persoane cu fracțiuni de normă care cumulate să ajungă la cel puțin 8 ore de lucru pe zi. De asemenea, antreprenorul poate să fie el administrator cu contract de mandat cu salariul minim lunar pe lună, cel puțin (sau poate să încheie contract de mandat cu altă persoană).

2. Impozitul specific HoReCa s-a eliminat

Pentru firmele din domeniul ospitalității (HoReCa), dispare impozitul specific pe suprafața de servire. Conform OG 16/2022, aceste companii  trebuie să opteze: impozit pe profit de 16% sau impozit pe venit de 1%. 

În sectorul HoReCa, firmele care vor să opteze pentru impozitul pe venitul microîntreprinderii nu sunt condiționate de plafonul de 500.000 de euro – venit anual. Practic și companiile HoReCa mari pot opta pt impozit de 1% pe venit.

3. Modificarea unor cote reduse de TVA la anumite bunuri și servicii

De la 1 ianuarie 2023 a crescut TVA astfel:

  • Serviciile de la restaurant, catering, hotel – de la 5% la 9%.
  • Cola și alte băuturi răcoritoare cu adaos de zahăr/îndulcitori/arome – creștere de la TVA 9% la 19%.

S-a modificat și regimul de aplicare a coteo reduse de TVA de 5% la cumpărarea unei locuințe noi. Plafonului valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe către persoane fizice a scăzut de la 700.000 lei fără TVA la 600.000 lei fără TVA. De asemenea, o singură locuință poate fi cumpărată cu TVA redus de 5%, de către o persoană fizică, individual sau în comun cu altă persoană fizică sau cu mai multe persoane fizice.

4. Taxarea PFA

  • Începând cu venitul pe anul 2023, calculul contribuției de asigurări sociale (CAS) se va schimba în anul 2024 și mai departe. Astfel, în cazul în care veniturile unei PFA  vor fi între 12 – 24 salarii minime brute pe economie, baza de calcul a CAS (de 25%) este cel puțin 12 salarii minime. Dacă venitul (pe anul 2023) este mai mare de 24 de salarii minime, CAS se va calcula la nivelul a 24 de salarii minime pe economie.
  • La contribuția de sănătate (CASS) sunt alte praguri, aplicabile din 2024 pentru veniturile pe anul 2023. Dacă veniturile PFA-ului vor fi în anul 2023 sub pragul de 6 salarii minime brute, nu va avea obligația CASS, anul următor. La venituri între  6-12 salarii minime brute, se va calcula CASS de 10% aplicat la suma echivalentă a 6 salarii minime pe economie. Dacă veniturile sunt de 12 -24 de salarii minime brute, CASS se calculează la 10% din 12 salarii minime brute. PFA care are venituri peste 24 salarii minime brute, va plăti CASS de 10% pe echivalentul a 24 salarii minime brute.

Sursa: startupcafe.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment