Start-Up Zone

?????-?? ?????? ????: ???? ????? ??????? ?? ??????, ???? ???????????

Ordonanța 19/2022, privind rectificarea bugetară, publicată în Monitorul Oficial, prevede o majorare a bugetului programului Start-Up Nation 2022, pe partea de credite de angajament, care va permite contractarea unui număr suplimentar de beneficiari față de situația existentă la lansarea înscrierilor, dar totuși sub nivelul maxim anunțat de guvernanți și invocat în procedura de implementare.

Prin rectificarea bugetară operată de Guvern, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului mai primește o alocare de 1 miliard de lei – credite de angajament pentru Start-Up Nation 2022. Astfel, programul de finanțare ajunge la un total de 1,5 miliarde de lei sub formă de credite de angajament, plus banii pentru pilonul II – diaspora existenți, 20,031 milioane lei sub formă de credite bugetare, gata de plată.

Bugetul total al programului pe anul 2022 ar ajunge la o anvelopă totală de 1,52 miliarde de lei. Dacă toți solicitanții ar cere ajutorul nerambursabil maxim, de 200.000 de lei, bugetul ar ajunge pentru un total de 7600 de aplicanți, la cei doi piloni ai programului – general și diaspora.

Miliardul de lei alocat acum suplimentar sub formă credite de angajament permite contractarea a 5.000 de beneficiari în plus față de ce prevedea bugetul de stat pe anul 2022 inițial.

Suma este inferioară celei vehiculate de guvernanți atunci când s-a lansat sesiunea de înscrieri. Premierul Ciucă și ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, au spus atunci că vor să suplimenteze bugetul total Start-Up Nation 2022 până la 2,2 miliarde de lei, din care 2 miliarde de lei pentru pilonul I (general) și 200 milioane lei pentru pilonul II (diaspora). Dacă s-ar fi majorat atât, bugetul ar fi permis finanțarea a 10.000 de firme la Pilonul I și 1.000 de firme la Pilonul II cu sume de câte 200.000 de lei, în ediția a treia a programului Start-Up Nation.

În noiembrie, ar urma o nouă rectificare bugetară, la care MAT va putea cere credite de angajament suplimentare, pentru a ajunge la un total de 2,2 miliarde de lei, dar suma depinde și de volumul de cereri de finanțare care se vor înregistra la finalul sesiunii de înscrieri, până pe 1 septembrie.

Reamintim că doar creditele bugetare (20 de milioane de lei numai pentru diaspora) permit plata ajutoarelor financiare nerambursabile. Creditele de angajament – grosul bugetului SUN 2022 – permit doar semnarea contractelor de finanțare în urma selecției care va urma după sesiunea de înscrieri, care se finalizează pe 1 septembrie 2022. Pentru plăți, beneficiarii care vor fi contractați vor mai trebui să aștepte o nouă rectificare bugetară sau alocări prin legea bugetului de stat pe anul 2023, sub formă de credite bugetare.

Până atunci, beneficiarii vor trebui să-și implementeze planurile de afaceri cu forțe proprii, să plătească toate cheltuielile eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) și să suporte și cofinanțarea proprie de 5-15%, plus cheltuieli neeligibile. Abia după ce vor realiza investițiile vor putea primi rambursări de cheltuieli din creditele bugetare care ar urma să se aloce la un moment dat.

Redactia START UP ZONE

Add comment