Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va finanţa microgranturi şi granturi pentru capital de lucru în valoare de 300 milioane euro, destinate IMM-urilor din domeniul agriculturii. Finanțările pentru fermieri vor fi curpinse între 5.000 euro și 120.000 euro.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a invitat consultanți pentru accesarea fondurilor europene, pentru a explica ce înseamnă aceste granturi și cum pot fi accesate de către fermierii care doresc aceste finanțări.
”Am putea să discutăm de o nouă finanțare care se anunță. Este vorba despre 300 milioane euro care se vor acorda sub formă de microgranturi și capital de lucru. Beneficiari se estimează, conform notei de fundamentare, vreo 15.000. Bugetul este împărțit în două: avem 50 milioane euro care se vor împărți în microgranturi de câte 5.000 euro pentru firme (aici înțelegem IMM-uri, PFA-uri, IF-uri, II-uri, fără angajați la data de 31 decembrie 2019). Mai există și a doua categorie de 250 milioane euro, de granturi de capital de lucru a câte 5.000 euro până la 120.000 euro, dar aici se acordă 15% din cifra de afaceri.
Țin să precizez că acest act normativ este în consultare publică. Deja se aude că există această linie de finanțare, că au început să se facă liste de așteptare; oamenii vorbesc. Nu, nu au început niciun fel de înscrieri. Suntem într-o fază de consultare publică. După ce se va aproba Ordonanța de Urgență, va trebui să vină și procedura de implementare. Noi nu avem la ora actuală un ghid. În schimb, avem niște informații preliminare în acest proiect de act normativ.
Este foarte important de știut că putem să luăm 5.000 de euro, iar cu ei se pot plăti achizițiile făcute anterior de inputuri, se pot lua obiecte de inventar, prestări servicii. Foarte important este faptul că beneficiarii pot să-și plătească inclusiv datorii la bugetul de stat. Ca și condiții, ei trebuie să fi avut o activitate operațională sau curentă în domeniul agricol sau agroalimentar pe o perioadă de cel puțin un an calendaristic anterior cererii de finanțare. În cazul societăților comerciale, au obținut în exercițiul financiar anterior o cifră de afaceri de cel puțin echivalentul a 5.000 euro și nu au avut salariați la data de 31 decembrie 2019. Există obligativitatea ca pe o perioadă de cel puțin 6 luni de zile, ei să își mențină activitatea”, a precizat consultantul Andra Popescu pentru AGRO TV.
sursa: agro-tv.r+o
Add comment