Start-Up Zone

Piețe volante și târguri sezoniere în sprijinul fermierilor

Autoritățile locale din țară se implică în sprijinul fermierilor români prin organizarea de târguri și pieţe tradiţionale și volante, unde producătorii locali să își poată desface produsele.

Astfel, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, luni, un proiect de hotărâre prin care „se aprobă organizarea de pieţe tradiţionale, volante şi târguri pe raza Sectorului 1 (…), pentru desfăşurarea cu caracter sezonier/temporar a activităţii de comercializare a produselor agroalimentare de către asociaţiile de producători şi producători agricoli individuali, în baza Regulamentului-cadru prevăzut în Anexa nr. 1”, informează AGERPRES.

Hotărârea stipulează, de asemenea, că din 15 aprilie se va amenaja o piaţă tradiţională volantă şi un târg pe bulevardul Banu Manta, nr. 9.

Potrivit Regulamentului, scopul înfiinţării pieţelor tradiţionale, volante şi târgurilor este valorificarea şi desfacerea produselor agricole şi agroalimentare naţionale/tradiţionale, la preţ de producător. În același timp, „stimularea producătorilor” să comercializeze direct produsele obţinute în ferma/gospodăria proprie.

Totodată, Regulamentul prevede că târgurile și pieţele tradiţionale și volante vor fi organizate în locaţii ce vor fi identificate de Consiliul Local, cu ajutorul Administraţiei Domeniului Public Sector 1 şi cu concursul Poliţiei Locale. Primarul Sectorului 1 va stabili locaţiile şi va aproba funcţionarea fiecărei pieţe organizate temporar/sezonier, în condiţiile legii.

Pieţele volante, tradiţionale şi târgurile vor funcţiona pe o perioadă nedeterminată, de regulă la fiecare sfârşit de săptămână: vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 8,00-20,00 şi duminica, între orele 8,00-16,00.

De asemenea, potrivit Reegulamentului, piaţa volantă şi târgul de pe bulevardul Banu Manta vor funcţiona sâmbăta, în intervalul orar 8,00-20,00, şi duminica, între orele 8,00-16,00.

Și primăria comunei Șura Mică, din județul Sibiu, va organiza, începând cu data de 2 aprilie, o piață de weekend, pentru sprijinirea producătorilor din localitate, care vor avea posibilitatea de a-și expune produsele într-un amplasament renovat în centrul comunei, amenajat cu mese umbrele și vitrine frigorifice.

Potrivit unui anunț promovat pe pagina de facebook a Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale (MADR), inițiativa se bucură de susținerea Facultății de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din Sibiu, studenții fiind cei care au contribuit la implementarea proiectului.

Printre produsele ce vor fi comercializate se numără legume și fructe proaspete și procesate, gemuri, dulcețuri, compoturi, produse de panificație, din pește, lactate și apicole.

Produsele oferite consumatorilor de către fermieri se vor evidenția printr-un logo reprezentat printr-un simbol străvechi al comunei ce înfățișează o dangă, obiect cu care se însemnau vitele cu fierul încins spre a fi recunoscute ca fiind din Șura Mică.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment