Start-Up Zone

Dispare schema de plată APIA pentru micii fermieri

Schema de plată simplificata pentru micii fermieri care era acordată până acum de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va dispărea începând din 2023. Potrivit directorului general al instituției, Adrian Pintea, această schemă nu a fost inclusă pe lista plăților din Pilonul I în noul Plan Național Strategic.

”Nu există modificări majore în ceea ce privește schemele finanțate din FEGA pentru această nouă perioadă de programare. Nu va mai exista acea schemă pentru micii fermieri și vor fi introduse așa numitele eco-scheme. Acestea vizează practicile benefice pentru mediu aplicabile în terenul arabil, practicile pentru agricultură prietenoasă cu mediul în gospodăriile tradiționale, înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere sau plantațiile de hamei, creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte și măsura de bunăstare a tineretului bovin la îngrășat.

Fiecare fermieri poate alege dintre aceste variante în funcție de nevoile specifice, aceste eco-scheme nefiind obligatorii pentru toți fermierii. În momentul în care se va fi aprobat PNS-ul de către Comisia Europeană, urmează legislația națională subsecventă și îi asigur pe fermieri că vom face în vară și toamnă ample campanii de informare în întreaga țară, astfel încât noul PNS să ne prindă cu lecțiile făcute, iar anul 2023 să fie unul ușor”, a declarat Adrian Pintea în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată Ovidiu Ghinea.

Schema de plată simplificată pentru micii fermieri reprezenta era una dintre plățile directe pe care APIA le acorda în fiecare an, în cuantum de maxim 1.250 euro/an, în funcție de suprafața declarată eligibilă și/sau numărul de animale eligibile din exploatație.

Redactia START UP ZONE

Add comment