Start-Up Zone

AMCOR: Nu se știe „dacă va mai fi lansat” apelul de 358 milioane euro pentru firme 4.1.1-POC

Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) a trimis, luni, Guvernului, premierului Nicolae Ciucă și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, o scrisoare deschisă în care se plânge că, la Acțiunea 4.1.1-POC, cu un buget de 358 milioane de euro destinat antreprenorilor, în acest moment nu se știe „dacă apelul va mai fi lansat și nici când”.

Consultanții AMCOR au făcut o cronologie a derulării fondurilor europene ppentru antreprenori, în perioada crizei COVID-19, și au atras atenția asupra incertitudinilor de la Acțiunea 4.1.1-POC, o schemă de finanțare prin care firmele micro, mici și mijlocii ar trebui să poată obține fonduri nerambursabile de câte 50.000-1 milion euro pe proiect:

  • Pe 18 februarie 2022 MIPE a publicat proiectul de ghid POC 4.1.1. în forma consolidată în urma consultării publice. Au fost introduse o serie de modificări față de schema de ajutor din Monitorul Oficial (un prag minim de 50.000 euro ajutor de stat per proiect, se ia în calcul CA și se prezintă modalitatea de depunere a proiectelor în aplicația IMM Recover și în MySMIS).
  • Lansarea înscrierilor se preconiza a avea loc în continuare pe 21 martie 2022, cu un ghid definitiv fără modificări mari pentru ca solicitanții să aibă timp pentru proiecte. Termenul nu s-a respectat.
  • Trei zile mai târziu, pe 11 martie 2022, s-a publicat în Monitorul Oficial o modificare de schemă de ajutor de stat necorelată cu ghidul consolidat pe partea de cheltuieli eligibile, iar pe 16 martie 2022 s-a publicat o nouă modificare în Monitorul Oficial.
  • Pe 17 martie 2022 AMCOR a solicitat amânarea apelului până se clarifică ghidul și se pune în acord cu ce s-a discutat în consultarea publică. La această dată MIPE nu avea ghidul final. În aceeași zi autoritățile decid, după o întâlnire la Palatul Victoria, care a exclus de la masa discuțiilor multe organizații reprezentative, să amâne apelul de proiecte și anunță eliminarea de la finanțare a firmelor care și-au schimbat acționarii în ultimul an.
  • Autoritățile au elaborat noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv: 1) productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați; 2) ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat; 3) numărul de locuri de muncă nou create; 4) data și ora înscrierii în program.
  • Pe 22 martie 2022 ghidul a fost din nou lansat în consultare publică fără a se ști dacă apelul va mai fi lansat și nici când.

În context, consultanții AMCOR cer guvernanților să publice ghidul final petru Acțiunea 4.1.1-POC și să lase un „timp rezonabil” aplicanților pânp la deschiderea înscrierilor.

Sursa: Startupcafe.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment