Programul Tomata ar putea suferi noi modificări, începând din 2023. Dacă timpul scurt pentru demararea de anul acesta a dus la lansarea programului în forma actuală, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunță că din 2023, programul ar putea fi concentrat în jurul soiurilor și hibrizilor românești.
Astfel, șeful MADR vrea să stimuleze cercetarea românească să producă cât mai mult pentru fermieri, iar roșiile românești cu gustul pe care ni-l amintim din copilărie să ajungă din nou pe rafturile magazinelor.
”Nu vă ascund faptul că dat fiind timpul foarte scurt pentru demararea programului tomata și legume în spații protejate, nu am reușit să impun în actul normativ utilizarea semințelor românești, dat fiind faptul că astăzi nu știm câtă sămânță de tomate certificată avem și ce disponibilitate era pe piață. Pentru anul viitor, am stabilit cu domnul cercetător Costel Vânătoru de la Banca de Gene Buzău să utilizăm pentru toate ajutoarele de minimis pentru legume semințe românești produse și certificate aici.
Este cazul pentru viitor probabil și pentru celelalte programe de susținere. Dacă vorbim de cartof, probabil pentru anul acesta nu va fi posibil, dar pentru anul viitor trebuie să începem să ne pregătim de acum. Stațiunile de cercetare trebuie să își deschidă larg porțile parteneriatelor public-private, pentru că cea mai mare satisfacție a unui cercetător este să pună la dispoziția fermierilor soiuri autentice dezvoltate pentru ei. Nu întâmplător am semnat împreună cu omologul meu din Belgia un protocol de colaborare, astfel încât să putem face un schimb de pune practici și experiență între România și Regatul Belgiei, mai ales în materia cartofului, pentru că ei sunt destul de avansați în această zonă”, a precizat Adrian Chesnoiu în carul Conferinței Regionale Centru organizată de Clubul Fermierilor Români.
sursa: agro-tv.ro
Add comment