Start-Up Zone

Finanțe pentru rural! Unde se vor duce banii de la minister?

Bani de la Finanțe pentru investiții în rural! Adrian Câciu a semnat!

Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea a patru noi programe de garantare în domenii prioritare pentru economi.

Potrivit unui comunicat remis de instituţie, citat de Agerpres, Ministerul Finanţelor propune aprobarea a patru programe de garantare: Programul IMM Prod – pentru industrializarea economiei, Programul Rural Invest – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, Programul Garant Construct – pentru sectorul construcţiilor şi Programul Innovation – pentru invenţii şi inovaţii.

Programele urmează să fie implementate sub formă de scheme de ajutor de stat, în baza cărora vor fi acordate garanţii şi granturi care vor acoperi o parte din costurile de finanţare a creditelor contractate de beneficiari.

Obiectivul programelor de garantare este deblocarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă în contextul curent al pandemiei cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii şi asigurării continuităţii activităţii, precizează iniţiatorul proiectului de act normativ.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare în baza căruia în numele şi în contul statului, Ministerul Finanţelor, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acordă ajutor de stat sub formă de garanţii.

Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiţii şi/sau pentru susţinerea activităţii curente, precum şi un grant compus dintr-o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, valoarea comisioanelor de acordare şi de risc şi parţial costul aferent dobânzilor.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment