Start-Up Zone

Noua măsură AFIR cu finanțări de 1,5 milioane EURO/fermă – Cine poate aplica

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa în cursul anului 2022 submăsura 4.1a, dedicată investițiilor în exploatațiile pomicole, prin care beneficiarii pot să primească finanțări cuprinse între 100.000 euro și 1,5 milioane euro.

Submăsura 4.1 a se adresează atât fermierilor care vor să înființeze exploatații pomicole, cât și celor care vor să realizeze investiții în condiționare, procesare și recoltare, a explicat consultantul Cristian Găină în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea la AGRO TV.

”Așteptăm cu mare interes măsura pentru ferme pomicole. A fost publicat și ghidul draft pentru submăsura 4.1a. Pomicultura este o ramură extrem de importantă pentru România, care a avut o scădere drastică, se vede și în balanța comercială. Aproape 200.000 de hectare de teren pomicol am pierdut din 1989 și până în prezent.

Avem o sumă nu foarte mare – 70 de milioane de euro subvenție pentru înființare, 30 de milioane de euro pentru condiționare și procesare și 10 milioane de euro pentru recoltare, adică acolo unde sunt deja plantații pe rod. Nu sunt bani puțini, dar sunt bani importanți, pentru creează acest ciclu de reconversie a plantațiilor pomicole în România, iar semnalul cel mai important este că institutele de cercetare și pepinierele încep să realizeze că producția de material săditor este importantă și devin furnizori de inputuri”, a precizat Cristian Găină.

Mai multe detalii despre submăsura 4.1a care va fi lansată de AFIR în cursul anului 2022 puteți citi AICI.

sursa: agro-tv.ro

Redactia

Add comment