Start-Up Zone

Sprijin de 70.000 EURO/fermă pentru tineri – Cine are prioritate la finanțare

Femeile care vor să înceapă un business în agricultură vor avea prioritate la accesarea fondurilor europene prin submăsura 6.1, începând din anul 2023. Potrivit discuțiilor din cadrul grupurilor de lucru de la Ministerul Agriculturii, sprijinul pentru tinerii fermieri va rămâne la valoarea de 70.000 euro/fermă, deși Uniunea Europeană permite majorarea lui până la 100.000 euro.

”România va beneficia din 2023 de Planul Național Strategic, cu o alocare de aproape 250 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, din ce știm la această dată. Doamnele și domnișoarele care vor dori să acceseze această submăsură vor fi prioritizate începând cu 2023. (…) Așa cum ni s-a prezentat în cadrul grupurilor de lucru, gradul de finanțare va fi de 70.000 de euro. Noi sperăm ca la final să ajungem la 100.000 euro”, a precizat consultantul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Potrivit unui document mai vechi publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, principiile de selecție pentru tinerii fermieri începând din 2023 vor fi următoarele:

  • Principiul comasării exploatațiilor, având în vedere numărul exploatațiilor preluate
    integral;
  • Principiul nivelului de calificare în domeniul agricol/ veterinar/ economie agrară;
  • Principiul apartenenţei la o formă asociativă cu rol economic (cooperativă, grup sau
    organizație de producători);
  • Principiul promovării participării femeilor la dezvoltarea socioeconomică a zonelor rurale;
  • Principiul proprietății asupra terenului agricol;
  • Principiul vârstei cedentului;
  • Principiul agriculturii ecologice.

De asemenea, se pară că limita superioară a exploatațiilor care se încadrează la accesarea submăsurii 6.1 a fost majorată de la 50.000 SO la 100.000 SO.

SURSA: AGRO-TV.RO

Redactia START UP ZONE

Add comment