Start-Up Zone

Investiții în mediul rural: Granturi între 290.000 și 2,3 milioane de euro pentru fermieri și întreprinderi din sectorul alimentar!

Pachetul de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri în general, dar mai ales al celui din spațiul rural, a reprezentat tema de discuții pe care ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, le-au purtat cu reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare şi Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), scrie Ziarul Financiar.

„Fermierii şi producătorii din industria alimentară au nevoie urgentă de capital şi îmi doresc să venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cât mai bine materia primă în zona de procesare, pentru a obţine produse cu valoare adăugată”, a declarat Adrian Chesnoiu.

La rândul său, Adrian Câciu a ținut să sublinieze că „mediul de afaceri este motorul economiei româneşti, iar statul trebuie să asigure combustibilul necesar funcţionării sale. Astfel, utilizãm corect impozitele şi taxele plătite de companiile private şi le returnăm acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru că astfel asigurăm continuarea funcţionării economiei şi locurile de muncă pentru salariaţi”, a continuat ministrul Finanţelor.

Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garanţii guvernamentale de până la 90% companiilor care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garanţii guvernamentale de până la 90% companiilor, pentru a finanţa creşterea capacităţii de producţie sau reconversia de la intermediere la producţie.

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi de până la 290.000 de euro pentru întreprinderile din domeniul producţie agricole primare și 345.000 euro pentru întreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului. În același timp, pentru întreprinderile din celelalte sectoare de activitate, se pot acorda de granturi în limita maximă de 2,3 milioane euro/întreprindere.

Reamintim, de asemenea, că la finalul anului trecut, guvernul a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest şi a subprogramului AGRO IMM INVEST, prin care se pot acorda garanţii guvernamentale în valoare de până la 345.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, până la 290.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole şi până la 2,3 milioane de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar.

sursa: agro-tv.ro

Redactia

Add comment