Start-Up Zone

Încep programele Tomata și Usturoiul!

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 2 februarie proiectele de hotărâre privind implementarea programelor Tomata și Usturoiul.

Astfel, potrivit Hotărârii de Guvern, Programul de cultivare a legumelor în spații protejate – așa-numitul program Tomata – are alocat un buget de 225 milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro) și se va desfășura în două cicluri de producție:

– Ciclul I – doar pentru tomate;

– Ciclul II – pe lângă tomate, programul vizează legume precum ardei gras și/sau lung – kapia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.

Potrivit documentului aprobat astăzi de Executiv, suma de 4.000 de euro/beneficiar prevăzută în Programul Tomata este conjugată în 3.000 de euro pentru ciclul I de producție și 1.000 de euro pentru ciclul II. Pentru ciclul I perioada de comercializare este 1 martie – 10 iunie, iar pentru ciclul II, 15 octombrie – 9 decembrie. De asemenea, cantitatea de producție necesară pentru a beneficia de sprijinul prevăzut este 3.000 kg/1.000 mp.

În ceea ce privește celelalte legume prevăzute pentru ciclul II, cantitățile de producție necesare sunt: 4.000 kg/1.000 mp la castraveți, 2.000 kg/1.000 mp la ardei gras și/sau lung – kapia, 1.500 kg/1.000 mp la fasole păstăi și 1.000 kg/1.000 mp la spanac. De asemenea, pentru salată este necesară o producție de 10.000 de plante, iar pentru ceapă verde, de 100.000 de bulbi.

La Programul de susținere a usturoiului este prevăzută o sumă de 3.000 de euro/cultură/ha/beneficiar. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute în Hotărârea de Guvern sunt în sumă 22.263,750 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 4,5 milioane de euro și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Perioada de comercializare prevăzută în document este începând 1 iunie – 21 decembrie, iar cantitatea necesară este de 3 kg usturoi/10 mp (3.000 kg/ha).

În documentul aprobat de Guvern se mai precizează că „valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente”.

Pașii care trenuie urmați în implementarea celor două programe sunt următorii:

– depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ)

– verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA;

– analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară;

– evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ;

– stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.

Toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească legumicultorii, precum și valoarea maximă a ajutorului de minimis per beneficiar, se vor regăsi în actul normativ ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Redactia

Add comment