O decizie recentă a Tribunalului Bucureşti, descoperită de Libertatea, a confirmat neregulile și favorizarea unor firme într-unul dintre cele mai mari contracte de achiziţii de măşti pe care Ministerul Educaţiei, condus atunci de Monica Anisie, le-a făcut, în regim de urgență, la începutul pandemiei. E vorba de 15 milioane de măști și 5,7 milioane de euro, bani europeni.
În primul an de COVID-19, la sfârşitul lunii mai 2020, Ministerul Educaţiei a cumpărat în regim de urgenţă peste 15 milioane de măşti care au costat 5.700.000 de euro. În aceeași perioadă, presa dezvăluise deja afacerile cu măști de protecție, în care se inseraseră firme ale unor foști angajați SRI, dați afară din Serviciu. Sau contracte, tot pentru măști sanitare, în care apăruseră ca intermediare firme necunoscute, cu sedii în comune. În cazul măștilor pentru elevi, ele erau necesare pentru că urmau examenele naţionale.
Un raport oficial, alcătuit de Ministerul Fondurilor Europene, care a verificat ulterior documentele, a dezvăluit problemele din achiziția publică. Verificările au fost făcute înainte ca ministerul să înceapă să ramburseze banii publici europeni cheltuiţi. Raportul de neconformitate poartă nr. 3351/12.01.2021 și a fost contestat în instanță de Ministerul Educaţiei.
Cum s-au derulat evenimentele? De ce n-a vrut Unifarm să semneze primul contract
Pe 19 mai 2020, Ministerul Educației a demarat achiziția de măști de uz medical, prin procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Au depus atunci oferte CN Unifarm SA și CN Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA.
Citeşte întreaga ştire: Cum a trucat Ministerul Educaţiei o achiziție de măști pentru elevi de 5,7 milioane de euro, bani europeni. Dovada, într-un dosar de la tribunal
sursa: libertatea.ro
Add comment