Start-Up Zone

Proprietarii autoturismelor mai vechi de 10 ani pot primi până la 6.000 de lei, fără să fie obligați să cumpere o altă mașină

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni seară că are în vedere o nouă inițiativă pentru a scădea vârsta parcului auto din România, propunând ca autoritățile locale să contribuie la un premiu pentru cetățenii care duc la casat mașinile mai vechi de 10 ani.

Concret, Barna a dat exemplul Primăriei Sfântu Gheorghe, acolo unde din luna noiembrie 2021 funcționează un program local prin care locuitorii care renunță la mașinile vechi primesc 3.000 de lei.

”Avem un exemplu implementat în Sfântu Gheorghe și a avut succes. Am propus această metodă, de a scoate din parcări mașini cu care nu se mai poate circula. A fost un bonus, în valoare de 3000 de lei. (… ) Noi venim în sprijinul administrațiilor locale și în colaborare cu ei poate mai găsim și alte mijloace mai flexibile. Luni vom avea o întâlnire cu asociația municipiilor la care așteptăm reprezentanți de la comune și orașe, să găsim o formulă agreabilă cu autoritățile locale”, a declarat Barna.

El a propus varianta ca la o sumă pe care urmează să o plătească autoritățile locale, Ministerul Mediului să vină cu o sumă similară. Barna susține că varianta 3000 de lei – administrația locală, 3.000 de lei Ministerul Mediului e cea mai bună.

Programul inițiat de Primăria Sfântu Gheorghe se adresează acelor persoane fizice sau juridice care nu doresc să cumpere un autoturism nou, aşadar nu vor participa la programul Rabla național, ci doar vor să vândă autoturismul vechi.

În momentul în care proprietarul autoturismului predat către Primărie primeşte suma de 3.000 de lei, cetățeanul se angajează că în următorii 3 ani nu va achiziţiona alt autoturism, sau dacă o va face, autoturismul cumpărat va avea maxim 5 ani vechime.

Bugetul alocat pentru acest an de primărie este de 1 milion de lei, sumă care în funcţie de numărul de cereri va putea fi crescută, au anunțat administrațiile locale.

”Ne trebuie un cadru flexibil, astfel încât fiecare să găsească soluții pentru fiecare administrație locală. Noi venim în sprijinul lor, nu e neapărat musai să vină această formă. Poate să vină cu o bicicletă la schimb sau altceva. Sunt bani la fondul de mediu pentru aceste programe”, a mai spus Barna.

Ministrul spune că prin acest gen de programe sau prin programele Rabla și Rabla plus trebuie scoase din circulație 250 de mii de mașini la nivel național.

Barna a declarat de asemenea că în 4 februarie începe Rabla, iar miercuri va fi prezentat regulamentul.

Sursa: Digi24

Redactia START UP ZONE

Add comment