Start-Up Zone

Primii bani din PNRR intră în contul BNR. 20 de acte ce trebuie emise de guvern în 30 de zile

Primii 1,85 miliarde de euro trebuie să intre în conturile României joi, 2 decembrie – ca avans din fondurile aferente Planului Național de Reziliență și Dezvoltare (PNRR) – componenta de granturi. Având asigurată stabilitatea guvernamentală și o majoritate parlamentară solidă, guvernul Ciucă trebuie să bifeze în următoarele 30 de zile și o primă serie de angajamente pentru ca finanțarea PNRR să nu fie pusă sub semnul îndoielii.

În ceea ce privește această finanțare, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a precizat că România a primit pe 25 noiembrie acordul Comisiei Europene pentru componenta de granturi – 14,23 miliarde euro, iar avansul de 13%, respectiv 1,85 miliarde euro, urmează să intre în conturile BNR pe data de 2 decembrie.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunța că a semnat vinerea trecută și acordul pentru componenta de creditare a PNRR, care așteaptă avizul președintelui Iohannis înainte să fie transmisă la Bruxelles. Ministrul Dan Vîlceanu spune că și avansul de 13% pe componenta creditare va intra în conturile BNR până la sfârșitul anului.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene urmează să monitorizeze modul de implementare al PNRR.

În total, PNRR conține 107 proiecte (investiții) și 64 de reforme, iar în calendarul de implementare sunt de bifat 507 obiective de parcurs și ținte, primele 20 având termen limită 31 decembrie 2021.
Aceste 20 de jaloane constau, în marea lor majoritate, în emiterea de acte normative și decizii tehnice sau organizatorice, în teorie simplu de atins.

Sursa: Curs de Guvernare

Redactia START UP ZONE

Add comment