Start-Up Zone

GRATUIT pentru agricultori 13.000 de tone de compost anual. Proiectul se poate extinde.

Compania de Apă „Someș” S.A. a inițiat o procedură de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a cca. 13.000 de tone de nămol rezultat în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca, în cursul unui an, un compost foarte bun pentru îmbogățirea solului.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „În procesul de epurare a apelor uzate rezultă, ca reziduuri, cantități însemnate de nămoluri. Este foarte importat ca acestea să fie valorificate eficient iar agricultura este un domeniu care poate beneficia, în mod gratuit, de pe urma acestui compost provenit din procesul de epurare realizat la cele mai înalte standarde”.

Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, Stația de epurare a apelor uzate Cluj-Napoca generează lunar o cantitate medie cumulată de 1.100 de tone de nămol. Cantitățile pot varia însă în funcție de nivelul precipitațiilor căzute în luna respectivă și în funcție de debitele de apă colectate de sistemul de canalizare din municipiul Cluj-Napoca.

Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, astfel încât contractele subsecvente încheiate ulterior să poată fi riguros cuantificate, în funcție de necesitățile punctuale. În acest sens, valoarea estimată a acordului-cadru este cuprinsă între 357.000 lei și 1.887.000 lei fără TVA, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut. In schimbul acestor bani, operatorul privat care va câștiga licitația va colecta, transporta și aplica pe terenuri agricole nămolul rezultat în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca în urma tratării apei uzate menajere.

Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, el putând fi aplicat pe terenuri agricole și acționând similar îngrășămintelor chimice, fără a avea însă dezavantajele acestora din urma. Experții consideră că nămolul provenit din tratarea apei uzate are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

Sperăm ca și alte companii din țară să urmeze exemplul clujenilor și să asigure agricultorilor, la nivel local, compost rezultat din tratarea apelor uzate.

Redactia START UP ZONE

Add comment