Start-Up Zone

Salariul real, pe minus pentru prima dată în 2021. Sănătatea, ”Cenușăreasa” veniturilor de la stat


Câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2021 a fost de 5.732 lei, cu 46 lei (+0,8%) mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a mărit cu 30 lei (+0,9%), până la 3.517 lei (720 euro la cursul din luna octombrie 2021, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Oarecum paradoxal, în contextul unei inflații anuale crescute până la 6,29% la finele primelor nouă luni din 2021, puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a scăzut cu -0,4%, ceea ce indică o ajustare a veniturilor din muncă. Foarte probabil, trendul de scădere va fi continuat în luna octombrie, în condițiile în care inflația anunțată deja a urcat la 7,94%.

După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.297 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Este cea mai mică valoare din ultimele patru luni. Salariul real de referinţă a crescut marginal (+0,1 puncte procentuale față de luna anterioară), dar a rămas la 223% față de cel stabilit ca reper statistic, din octombrie 1990.

Astfel, evoluția câștigurilor salariale a rămas mult sub productivitatea muncii în industrie (+17%), reper macroeconomic esențial. Scăderea acestui indicator s-a manifestat anterior pandemiei (-1,3% în anul 2019) iar impactul Covid a adăugat un declin de -4,2% pe 2020. Chiar dacă revenirea din 2021 a fost favorizată de efectul de bază, totuși decorelarea de salarii este clară.

De reținut, în pofida unui ritm negativ în termeni reali al veniturilor salariale (-0,4%), corelat cu scăderea în termeni reali de circa 6% a pensiilor dar cu o creștere a producției de mărfuri sub avansul cererii, s-a consemnat majorarea deficitului comercial, care a urcat după primele nouă luni ale anului la 16,7 miliarde euro sau 7% din PIB estimat pentru 2021.

Sănătatea – singura cu salarii scăzute nominal, chiar la începutul valului patru al pandemiei

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat pe segmentul de tehnologia informației (+10,7% nominal și +4,1% în termeni reali), urmat de comerț și HoReCa ( ambele cu +10% nominal și +3,5% ca putere de cumpărare, dar acesta din urmă a rămas la coada salariilor din România (1.929 lei).

Doar alte trei domenii au rămas pe plus în termeni reali (servicii administrative şi activități support și, doar marginal, agricultură, silvicultură, pescuit și industria prelucrătoare, ambele cu mai puțin de un punct procentual). Veniturile din toate celelalte tipuri de activități au trecut pe minus ca putere de cumpărare, deși apar ceva mai mari nominal, din cauza inflației care a urcat peste așteptări.

sursa: cursdeguvernare.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment