Start-Up Zone

Noua măsură ”Tânărul fermier” cu finanțare de 70.000 EURO/fermă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează în acest moment la elaborarea noului Plan Național Strategic 2023-2027, în care vor fi incluse și măsurile de finanțare din fonduri europene pentru fermieri. Printre aceste măsuri se regăsește și cea dedicată tinerilor fermieri, care va avea un buget de 250 de milioane de euro.

”Între 2014-2021, au fost 8 sesiuni de depunere proiecte aferente submăsurii 6.1. Au fost contractate 10.000 de proiecte în valoare de 450 milioane euro. În sesiunea lansată în 2021 au fost depuse 4000 de proiecte. Alocarea pentru perioada 2023-2027 este de 250 milioane euro și include suma de 199 milioane euro, din transfer FEGA Pilonul I către FEADR Pilonul II”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la cea mai recentă rundă de consultări cu fermierii.În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, consultantul Ion Păunel a venit cu mai multe detalii în exclusivitate legate se măsura ”tânărul fermier”. Potrivit acestuia, există mai multe elemente noi care se vor regăsi în ghidurile solicitantului începând cu 2023.

”Pentru tinerii fermieri avem 250 de milioane de euro în 5 ani de zile. Anul acesta am avut 100 de milioane de euro și o depunere de peste 200 de milioane de euro. Am aflat și cam cum va arăta această submăsură. De acești 250 de milioane de euro vor beneficia tinerii fermieri, noii fermieri și noile întreprinderi rurale. Valoarea la care s-a gândit Ministerul Agriculturii este de doar 70.000 euro/beneficiar, cu toate că în Europa și la această dată se pot primi 100.000 euro. Sperăm să ajungem acolo, eu chiar mi-aș dori 150.000 euro, dacă luăm în calcul toate creșterile de prețuri.

Un lucru nou este faptul că beneficiarul trebuie să dețină o exploatație între 12.000 SO și 100.000 SO; până acum limita era de 50.000 SO. Câteva principii de selecție: se păstrează în continuare criteriul exploatațiilor agricole preluate, nivelul de calificare, principiul apartenenței la o formă asociativă cu rol economic și mai avem trei lucruri noi. Principiul promovării participării femeilor la dezvoltarea socio-economică a zonei rurale; asta înseamnă că dacă o tânără va dori să acceseze, va avea un punctaj suplimentar față de un bărbat. Principiul proprietății asupra terenului agricol – aici cred că trebuie să mai discutăm, pentru că un tânăr la început de drum nu știu dacă poate să fie și proprietar de teren agricol. Un alt lucru nou este principiul vârstei cedentului – presupun că dacă preluăm de la o persoană mult mai în vârstă, vom avea un punctaj mai bun. Mai este și principiul agriculturii ecologice”, a precizat consultantul Ion Păunel în exclusivitate pentru AGRO TV.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment