Start-Up Zone

Investiții în IRIGAȚII – Ce pregătește Ministerul Agriculturii pentru fermieri

Fermierii care vor să acceseze fonduri europene pentru investiții în infrastructura secundară de irigații vor avea la dispoziție un buget de 400 de milioane de euro în perioada 2023-2027. În plus, vor exista sume distincte disponibile și pentru achiziția echipamentelor de irigat.

În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, secretarul de stat MADR Marius Micu a explicat în detaliu ce planuri are Ministerul Agriculturii în acest moment în ceea ce privește irigațiile.

”Nu s-a realizat prin PNRR finanțarea infrastructurii principale de irigații, care rămâne pe umerii Guvernului, adică de la bugetul de stat. Pentru că irigațiile sunt importante și pentru că am avut o finanțare aproximativ egală în ceea ce presupune infrastructura secundară de irigații, în acest exercițiu financiar am alocat 400 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații. Noi, prin Planul Național Strategic, putem finanța doar infrastructura secundară. Trebuie să mergem pe estimarea că se va finaliza infrastructura principală conform noului program de guvernare, dar dacă putem să investim în infrastructura secundară, trebuie să o facem. Eu zic că este momentul să continuăm acest demers pe care l-am început în 2014 și să ne concentrăm pe zonele unde există infrastructură principală funcțională.

În ceea ce privește irigațiile, avem și infrastructură terțiară, adică acea infrastructură care îi este necesară fermierului pentru a duce apa de la canal la plante. Pentru acest lucru – echipamente de irigat, coloane și altele – se regăsește pentru prima dată în perioada de tranziție acest tip de finanțare, pe care o continuăm și în Planul Național Strategic”, a subliniat Marius Micu.

Rămâne de văzut dacă și cum se vor modifica aceste planuri odată cu învestirea unui nou Guvern și, cel mai probabil, a unei noi conduceri la Ministerul Agriculturii.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment