Start-Up Zone

Amenzi pentru încălcări privind vânzările cu preț redus. ANPC își continuă verificările

Comandamentul Special Black Friday a verificat 10 mari operatori economici, la nivelul întregii țări, care promovau reduceri speciale în această perioadă, a anunţat recent ANPC. În urma verificărilor au fost amendate opt companii. Cuantumul total al amenzilor a fost de 260.000 lei.

Una dintre cele mai mari încălcări a fost vânzările cu preț redus, în condițiile în care prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj specific prețului, consumatorii fiind determinați să ia o decizie de tranzacționare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea

ANPC aminteşte că în perioada următoare Comandamentul Special Black Friday își continuă verificările şi reaminteşte consumatorilor că vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. 

Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. 

Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Paul Anghel, Director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, a postat pe pagina de facebook po serie de sfaturi privind reducerile din această perioadă. Potrivit sursei citate, regulile privind garantiile se aplică indiferent de modul în care sunt achizitionate produsele şi de pretul acestora, online, din magazinul clasic, la preţ redus sau la preţ întreg.

Legea 449/2003 este cea care reglementează garanţiile produselor, stabilind că există două tipuri: garanţia legală de conformitate şi garanţia comercială, care pot coexista pentru un singur produs.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment