Start-Up Zone

Măsura 2: Solicitanți respinși pe bandă, ratând semnarea contractului. Situația plăților de ajutoare la zi

Majoritatea solicitanților de ajutoare de stat prin Măsura 2 care, săptămâna trecută, figurau în primul stadiu ca admiși la finanțare în interiorul bugetului disponibil au pierdut granturile de capital de lucru pentru că nu au semnat contractele de finanțare în termenul legal de 20 de zile.

Săptămâna trecută, erau 42 de solicitanți care se aflau în stadiul în care primiseră notificări de contractare, pentru o sumă totală de aproape 7 milioane de lei, și trebuia să semneze electronic contractul de finanțare și să-l încarce înapoi în portalul de granturi IMM împreună cu dovada cofinanțării de 15%. Marea majoritate – 36 dintre aceștia – au ratat semnarea contractului în termenul legal de 20 de zile și au pierdut finanțarea, fiind declarați respinși, săptămâna aceasta.

Pe listă sunt și firme care au pierdut astfel sume mari – un exemplu este o societate din județul Ilfov, care ceruse 135.000 de euro și care a fost acceptată la finanțare dar nu a mai semnat contractul în termenul de 20 de zile și și-a luat adio de la ajutorul de stat (probabil că sunt și cazuri în care ajutorul a venit prea târziu).

Astfel, statul a economist o sumă totală de 4,3 milioane de lei (888.000 euro) din bugetul disponibil, care ar trebui să se reporteze către următorii solicitanți admiși în lista de așteptare, de la numărul RUE 16.851 în jos.

În acest moment sunt 2966 de solicitanți admiși pe lista de așteptare, valoarea sumelor cerute de ei totalizând aproape 570 milioane lei (circa 117 milioane de euro, la cursul de schimb folosit în program). Sunt însă și firme care ar fi obținut sume mici, de 2.000-3.000 de euro, dar bine-venite, și care acum au pierdut banii de la stat, pentru că nu au semnat contractele de finanțare.

Marea majoritate a firmelor admise în lista de așteptare au nevoie de buget de fonduri europene nou alocat. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a inițiat procedurile pentru alocarea unui buget pentru restul de plăți de la Măsura 2, prin facilitatea europeană React EU.

Plăți granturi Măsura 2 la zi

La Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, sunt 13.676 de firme plătite, cu sume în valoare totală de 3,734 miliarde lei (771,7 milioane euro, la cursul folosit în program), de anul trecut până în acest moment.  Plățile au fost limitate deocamdată până la numărul de ordine RUE 16.850, pe bugetul actual.

În ultima săptămână au fost plătite 12 firme, cu o sumă totală de 1,17 milioane lei (242.000 euro la cursul folosit în program). Ritmul și valoare plăților au scăzut considerabil pe măsură ce bugetul disponibil se consumă.

Spre comparație, săptămâna trecută fuseseră plătite 27 de firme cu 5,68 milioane lei (1,17 milioane euro), în săptămâna precedentă au fost achitate 156 de ajutoare de stat în valoare de 39,14 milioane de lei (circa 8 milioane de euro), iar cu o săptămână mai înainte fuseseră plătiți 272 de beneficiari cu 52,17 milioane de lei (10,7 milioane de euro).

Revenind la ultima săptămână, 54 de firme au contracte semnate și își așteaptă banii.

22 de firme au semnat contractele dar nu li le-a semnat agenția IMM încă, pentru a-și putea primi și ele banii. De precizat că una dintre aceste firme figurează de fapt cu zero lei, ca sumă solicitată, probabil o greșeală la depunerea proiectului.

Acum mai sunt 6 firme în stadiul în care au primit notificări de contractare și au la dispoziție să semneze contractul și să-l încarce în sistem cu dovada cofinanțări în termen de 20 de zile de la primirea contractului. De precizat că și aici una dintre firme figurează de fapt cu zero lei, ca sumă solicitată, probabil tot o greșeală la depunerea proiectului.

În plus sunt 4 solicitanți  în clarificări, din care doi figurează de fapt cu zero lei, ca sumă solicitată, probabil tot o greșeală la depunerea proiectului.

Numărul solicitanților respinși a crescut la 5498, cu cei 36 respinși în ultima săptămână.

În total, la Măsura 2 au aplicat 22.226 pentru granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro fiecare, suma totală solicitată fiind de 5,226 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro). Sesiunea de înscrieri la Măsura 2 a avut loc în perioada22-28 octombrie 2020.

Descarcă de AICI situația de la Măsura 2 la 15 octombrie 2021, în format Excel.

Diana Spătaru

Add comment