Creditarea a accelerat substanțial în iulie atât pe segmentul populației, cât și pe cel al firmelor nefinanciare. Împrumuturile pentru locuințe în lei au avut cea mai mare creștere istorică, creditele de consum au înregistrat cel mai mare avans din ultimii doi ani, în timp ce împrumuturile acordate companiilor au avut cel mai rapid avans al soldului din ultimii 10 ani, relevă datele analizate de Profit.ro.
Creditul neguvernamental a accelerat în dinamică lunară de la 1,4% în iunie la 2,1% în iulie, după o creștere de aproape 6,3 miliarde de lei a soldului până la 306,6 miliarde de lei. Dinamica anuală a accelerat de la 11,2% la 12,6%, cel mai bun ritm de după mai 2009. Perioada mai slabă de anul trecut, când pandemia și restricțiile asociate au tăiat din avansul creditului, începe să fie lăsată în urmă și statistic, efectul de bază fiind din ce în ce mai mic.
Împrumuturile acordate populației au crescut în iulie cu circa 1,4% sau 2,1 miliarde de lei la 159 de miliarde de lei. Dinamica anuală a accelerat de la 7,8% în iunie la 8,4%, cel mai ridicat ritm de după februarie 2019. Se remarcă creșterea accelerată a împrumuturilor pentru locuințe, cu un salt lunar al soldului de 1,2 miliarde de lei, cel mai mare de după noiembrie 2015, la 95,4 miliarde de lei.
Ritmul anual a ajuns la aproape 12%. Pe componenta în lei avansul a fost și mai rapid, de 2% lună la lună sau aproape 1,5 miliarde de lei la 75,4 miliarde de lei, cea mai mare creștere de volum a soldului înregistrată vreodată într-o singură lună. Dinamica anuală a accelerat la 20%. Creditul de consum a accelerat pentru a treia lună consecutiv în iulie și a crescut cu 1,2% sau 731 de milioane de lei față de iunie la 61,2 miliarde de lei, cel mai mare avans din ultimii doi ani. Dinamica anuală a accelerat de la 2,5% la 3,2%. În cazul firmelor vedem cea mai mare creștere în iulie, un avans de 2,9% față de iunie sau 3,9 miliarde de lei, cel mai ridicat din ultimii 10 ani. Dinamica anuală de 17% la 20 de miliarde de lei a împins creditul pentru firme la 137,3 miliarde de lei. Ritmul anual este cel mai bun de după precedentul boom al creditării de dinainte de criza financiară, dar atunci baza era una mai redusă.
Creditul în lei pentru firme a continuat să crească cu peste 2% în termeni lunari – ritmul anual e de 23% – la 83,7 miliarde de lei, dar vedem și o accelerare a componentei în valută, care a avansat cu aproape 4% în iulie sau 410 milioane de euro echivalent. Creditul în valută acordat populației a continuat să scadă cu circa 1% în termeni lunari și cu 12,5% anual și a ajuns la echivalentul a 5,9 miliarde de euro, circa o treime din maximul atins în 2012. În ultima ședință de politică monetară conducerea BNR remarca accelerarea creditării (în iunie), dar fără să arate vreo îngrijorare cu privire la viteza creditului. Condițiile de dobândă pentru împrumuturile acordate populației vor rămâne relaxate cel puțin și în trimestrul patru, când se va aplica noua valoare a IRCC, aflată în scădere. Banca centrală estimează, însă, că referința pentru creditele populației va reveni pe creștere ulterior.
sursa: profit.ro
Add comment