Start-Up Zone

Salariul minim, uneori “un mister” pentru guvernanți – România, penultimul stat UE din regiune după nivelul salariului minim net, dar peste țările non-UE. La povara fiscală pe salariul minim, România este printre primele

Noul ministru al Finanțelor nu a putut indica, la preluarea mandatului, cât anume este salariul minim net în România, cel cu care astăzi sunt plătiți peste 1,2 milioane de angajați, generând controverse în spațiul public, dar fiind scuzat de premierul Florin Cîțu cu explicația că a fost “o gafă”.

Date actualizate analizate de Profit.ro relevă că salariul minim net din România, de 290 de euro, este la acest moment penultimul cel mai redus dintre statele UE din regiune, devansând doar Bulgaria, unde se situează la 258 de euro. Chiar și la acest nivel scăzut, câștigul net al unui angajat cu salariul minim este în România peste ceea ce ar fi obținut în toate statele non-UE din regiune.

  Dintre cele 21 de țări pentru care sunt disponibile date – 20 de țări din regiune plus Germania – cel mai mic salariu minim net este cel din Ucraina, de 139 de euro.

În Ungaria, salariul minim net este de 305 euro, iar în Polonia, de 447 euro. În Rusia, salariul minim net este la nivelul de 243 de euro, relevă datele firmei de consultanță Mazars, analizate de Profit.ro. Nivelul salariilor a fost calculat în euro pentru a facilita comparația. Cursul de schimb la care s-a realizat conversia este cel ales de firma de consultanță, în cazul României de 4,87 lei/euro. La momentul redactării articolului, 1 euro este cotat de BNR la aproximativ 4,92 lei.

Salariile din România pot fi comparate cu cele din alte state doar la nivelul netului sau al costului total pentru angajator. După includerea în salariul brut și a contribuțiilor datorate de angajator pentru angajat, în urmă cu câțiva ani, salariul brut în România a devenit aproape egal cu costul total al angajatorului pentru angajat, ceea ce în alte state nu s-a întâmplat. Astfel, la o comparație în funcție de brut, România ar părea că se situează mai bine. Într-o situație similară se mai află Macedonia de Nord.

Relevantă, mai ales în contextul discuțiilor politicienilor despre “zero taxe pe salariul minim”, are și povara fiscală, respectiv cât se duce la stat și cât rămâne angajatului. Din motivul menționat mai sus, comparația poate fi făcută doar utilizând costul total al angajatorului cu angajatul și nu salariul brut. Povara fiscală pe salariul angajatului, potrivit calculelor Profit.ro, plasează România pe locul 5 între cele 20 de state din regiune+Germania. Povară fiscală mai ridicată este în Ungaria, Polonia, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru, în timp ce în Kosovo, Albania, Lituania și Grecia, statul ia cel mai puțin de pe urma unui salariat cu salariul minim.

sursa: profit.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment