Start-Up Zone

Fermierii români vând produse „fără valoare adăugată”, în lipsa capacităților de depozitare și procesare

România stă slab la exporturi, în ciuda recoltei bune, pentru că fermierii vând materie primă fără valoare adăugată, în lipsa capacităților de depozitare și procesare, a atras atenția, miercuri, Adrian Oros.

„Deficitul balanței comerciale se datorează în primul rând unei slabe capacități de depozitare și procesare. Și atunci foarte mulți dintre fermieri, producători de materie primă – cereale boabe sau animale -, preferă să vândă sub această formă fără să avem valoare adăugată. Și se importă hrană procesată cu mare valoare adăugată” – a spus Oros.

În septembrie 2021, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) urmează să lanseze submăsura 4.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală, o linie de finanțare europeană de 760 de milioane de euro, prin care fermierii vor putea investi în capacități de procesare și depozitare.

„Singura modalitate prin care Ministerul Agriculturii putea interveni să sprijine această paradigmă este să sprijine investițiile în depozitare și procesare. Și facem acest lucru alocând 760 milioane euro pentru 2 ani, doar în depozitare și procesare în fermă. Aici sunt beneficiari doar fermierii care doresc să-și facă capacități de depozitare și procesare” – a explicat Oros, într-o conferință.

Fermierii români au obținut recolte-record

Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producția totală de grâu recoltată este de 11,33 milioane de tone – mai mare producție înregistrată din 2007, de cand a aderat României la Uniunea Europeană, potrivit Ministerului Agriculturii.

Producții medii de grâu situate peste media națională de 5.346 kg/ha s-au realizat în vestul țării în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar si în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița. Brăila și Botoșani.

Diana Spătaru

Add comment