România se află la coada clasamentului Uniunii Europene în privința ponderii specialiștilor în tehnologia informației și comunicații (IT&C) în totalul forței de muncă din țară, conform celor mai recente date disponibile, publicate, vineri, de Biroul European de Statistică, Eurostat.
În anul 2020, specialiștii IT&C constituiau doar 2,4% din totalul forței de muncă din România, țara noastră clasându-se pe penultimul loc între cele 27 de state membre UE, la acest capitol.
Doar Grecia avea o pondere mai mică a IT-iștilor: 2%. In Bulgaria, ponderea specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă era de 3,2%, iar în Ungaria se apropia de 4% .
Pe primele locuri în UE în privința procentajului de specialiști IT&C din totalul forței de muncă se situau, în anul 2020, Finlanda (7,6%) și Suedia (7,5%).
În ansamblu, în Uniunea Europeană, anul trecut, activau 8 milioane de specialiști IT&C, reprezentând 4,3% din totalul forței de muncă din UE, conform datelor centralizate de Eurostat.
România e totuși printre țările fruntașe în privința procentului de femei în rândul IT-iștilor. 26,2% dintre specialiștii IT&C din România sunt femei, țara noastră clasându-se pe locul al treilea în UE la acest capitol. În Bulgaria, 28,2% dintre specialiștii IT&C sunt femei, iar în Grecia ponderea femeilor este de 26,5%. La vecinii unguri, doar 12,3% dintre specialiștii IT&C sunt femei (locul al treilea din coadă).
În medie, în cadrul Uniunii Europene doar 18,5% dintre specialiștii IT&C sunt femei.
Add comment