Start-Up Zone

România este pe unul din ultimele locuri în privința ponderii specialiștilor în IT, conform Eurostat

România se află la coada clasamentului Uniunii Europene în privința ponderii specialiștilor în tehnologia informației și comunicații (IT&C) în totalul forței de muncă din țară, conform celor mai recente date disponibile, publicate, vineri, de Biroul European de Statistică, Eurostat.

În anul 2020, specialiștii IT&C constituiau doar 2,4% din totalul forței de muncă din România, țara noastră clasându-se pe penultimul loc între cele 27 de state membre UE, la acest capitol.

Doar Grecia avea o pondere mai mică a IT-iștilor: 2%. In Bulgaria, ponderea specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă era de 3,2%, iar în Ungaria se apropia de 4% .

Pe primele locuri în UE în privința procentajului de specialiști IT&C din totalul forței de muncă se situau, în anul 2020, Finlanda (7,6%) și Suedia (7,5%).

În ansamblu, în Uniunea Europeană, anul trecut, activau 8 milioane de specialiști IT&C, reprezentând 4,3% din totalul forței de muncă din UE, conform datelor centralizate de Eurostat.

România e totuși printre țările fruntașe în privința procentului de femei în rândul IT-iștilor. 26,2% dintre specialiștii IT&C din România sunt femei, țara noastră clasându-se pe locul al treilea în UE la acest capitol. În Bulgaria, 28,2% dintre specialiștii IT&C sunt femei, iar în Grecia ponderea femeilor este de 26,5%. La vecinii unguri, doar 12,3% dintre specialiștii IT&C sunt femei (locul al treilea din coadă).

În medie, în cadrul Uniunii Europene doar 18,5% dintre specialiștii IT&C sunt femei.

Diana Spătaru

Add comment